Pártpolitikai tüntetés lett a Fudan egyetem elleni demonstráció

Alig néhány ezren gyűltek össze az Andrássy úton a Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! címmel meghirdetett, a Fudan egyetem építése ellen szervezett demonstráción. A tüntetők között javarészt politikusok, pártaktivisták, civil szervezetek és SZFE-maszkos fiatalok tűntek fel, ellenben „a kormányra dühös” magánszemélyek a vártál kevesebben jelentek meg a hetek óta szerveződő demonstráción. Kimondható, hogy Karácsony Gergely nemhogy 99 százalék támogatottságot nem tudhat maga mögött, még az egy százalékot sem sikerült utcára vinni. A Kossuth térre érve tízezerre becsülhető az összlétszám.

Nagy Orsolya - Ritó Szabolcs
2021. 06. 05. 18:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester hiába mondta, hogy a Fudan egyetem építésének ügye olyan téma, amit a jobboldal is utál. Úgy tűnik, a baloldal szimpatizánsai se érezték fontosnak a megjelenésüket a szombat délutáni demonstráción. Lapunk helyszínen tartózkodó munkatársa több olyan csoporttal beszélgetett, amelynek tagjai

elmondásuk szerint az összes baloldali tüntetésen részt vesznek. Láthatólag többnyire kivezényelt pártaktivistákkal töltötték fel az Andrássy utat. Új becsatlakozóként feltűntek a tavaly nyáron kiképzett, SZFE-maszkos tüntetők is, továbbá DK-pólós aktivisták lézengtek a néhány ezres tömegben.

 

Fotó: Kurucz Árpád

A szervezésben nem valósult meg az eltervezett járványügyi védelem sem. A szervezők a kordonok közé csak védettségi igazolvánnyal engedték be a tüntetőket, ám a menet indulására már bárki beszivároghatott a tömeg közé. Ráadásul a párbeszédes szervezők negyven percig váratták a tűző napon a baloldali szimpatizánsokat, mire elindulhatott a felvonuló tömeg a Kossuth tér felé – tájékoztatott a helyszínen lévő kollégánk.

A Burány Sándor párbeszédes–szocialista országgyűlési képviselő közösségi oldalára feltöltött fotó szerint a politikus Szabó Tímeával, a Párbeszéd társelnökével haladt végig az Andrássy úton. Burány személye azért sem mellékes, mert amikor a szocialistákkal kormányon voltak, erőteljesen törekedtek a magyar–kínai együttműködésre a gazdaságban és az oktatásban.

Szabó Tímea és Burány Sándor a Fudan egyetem elleni tüntetésen

A tömegben feltűntek a Momentum politikusai is, a pártelnök Fekete-Győr András, valamint a függetlenként a párthoz csatlakozott Szél Bernadett és Hadházy Ákos is. Fekete-Győr a videós bejelentkezésében elmondta: több száz momentumos aktivista vesz részt a demonstráción. Lapunk tudósítója is arról értesült: nagy létszámban mozgósította szimpatizánsait a párt, emellett az MSZP tagjai és aktivistái is szép számmal jelentek meg.

Fotó: Kurucz Árpád

Érdekes, hogy a szombat délutáni tüntetés azért zajlik, mert a baloldal nem akarja, hogy egy világhírű egyetem Magyarországra érkezzen. A tüntetés szervezője, Jámbor András a beszédében elmondta: akár a Fudan egyetem tervezett helyén is odaláncolná magát valamihez, hogy megakadályozza az építkezést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.