időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Repülőjegyadót akart a baloldal

Magyar Nemzet
Forrás: Origo
2021.06.08. 13:24
Repülőjegyadót akart a baloldal

– A járványhelyzeten még alig vagyunk túl, de a baloldal máris brutális megszorításokat akar – ezt nyilatkozta az Origónak Tállai András. A pénzügyminiszter helyettese leszögezte: csak adócsökkentés jöhet szóba, a kormánytöbbség ezért lesöpörte a baloldal minden adóemelési javaslatát.

A következő évtől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 évnél fiatalabb munkavállalóknak, ezzel 140 milliárd forint marad több mint 300 ezer fiatalnál. A munkaadók közterhe év közben csökken két százalékponttal, ami újabb 250 milliárdot jelent évente a vállalkozásoknak. A rezsicsökkentés fennmaradását, vagyis az olcsó lakossági áramot és gázt pedig azzal garantálja az állam, hogy az energiaellátó vállaltoknak kedvezményes adószabályokat alakítanak ki. A könnyítések egy részéről már ma voksol a törvényhozás, más részét jövő héten, a 2022-es költségvetés megszavazásakor fogadhatja el.

Miközben a kormány ott csökkent adót, ahol csak lehet, addig a baloldal újra megszorításokat akar, s ezeket már most törvénybe foglalta volna. Már jövőre sarcot vetettek volna ki az emberekre, cégekre

– nyilatkozta az Origónak Tállai András, államtitkár. A pénzügyminiszter helyettese felidézte, hogy az LMP például adóemelés mellett szén-dioxid-adót is kivetett volna.

Tállai András államtitkár szerint a baloldal padlóra vitte volna a turizmust is
Fotó: MTI/Kovács Attila

Összesen kétszázmilliárdot akartak beszedni, emellett pedig bevezették volna a repülőjegyadót. Az utóbbi tízmilliárdos sarccal padlóra vitték volna a turizmust

– részletezte az államtitkár. Egyes baloldali javaslatok eközben a céges adót növelték volna. – Ezzel röpke 600 milliárdot húztak volna ki a magyar vállalkozások zsebéből – mondta Tállai András.

A miniszterhelyettes úgy fogalmazott: a baloldal pontosan azt csinálja, mint amit Gyurcsányék csináltak 2008-ban.

Ez az igazi megszorítás, tőrőlmetszett gyurcsányi tempó. Ezt azonban a kormány nem hagyja, ahogy eddig, úgy ezután is minden ilyen javaslatot lesöpör az asztalról

– mondta az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.