Szigorúbb lesz a készpénz ellenőrzése az unió külső határain

A schengeni határövezetben szolgáló rendőrök és pénzügyőrök a befektetési aranyat is ellenőrzik

Forrás: NAV2021. 06. 07. 13:46
null
A járvány alatt megnőtt az otthonokban tartott készpénz mennyisége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban jelentősen változnak a készpénz behozatalának szabályai az Európai Unió külső határain. Szigorúbbá válik az ellenőrzés, ezentúl az aranyérmék, aranyrudak értéke is beleszámít az összeghatárba. Ha a határ ellenőrzésekor (akár ki- , akár belépéskor) az ott szolgálatot teljesítő rendőr vagy vámtisztviselő olyan készpénzt vagy aranyat talál, amely nem szerepel az átkelni kívánó polgár nyilatkozatában, azt lefoglalhatják, és az új uniós szabályok szerint eljárás indulhat csempészet miatt.

A kockázati elemzés után aprólékos kutatásba kezdenek a vámosok a röszkei magyar–szerb határon
Fotó: HírTV Riasztás

A készpénznyilatkozatot továbbra is be kell nyújtani a vámhatóságokhoz az unió területére való belépéskor és a kilépéskor is annak, aki tízezer euró vagy más valutában ezzel egyenértékű, illetve ezt meghaladó összegű készpénzt tart magánál. Az összeg több tételből is állhat, és a számításnál nem csak a bankjegyeket és pénzérméket kell figyelembe venni.

A tízezer eurós – több mint három és fél millió forintos – értékbe beleszámítanak a bankjegyek és a pénzérmék is.

Utóbbiak esetében azok a lejárt érmék is, amelyek csereeszközként már nincsenek általános forgalomban, de egy pénzügyi intézménynél vagy központi banknál még be lehet váltani. Nyilatkozni kell a csekkekről és az utazási csekkekről is, a megnevezett kedvezményezett nélküli váltók, fizetési megbízások is beletartoznak az értékkörbe. Ugyanígy be kell vallani határátlépéskor a legalább kilencvenszázalékos aranytartalmú aranyérméket és a legalább 99,5 százalékos arany tartalmú aranyrudakat, aranyrögöket, arany szemcséket is. Ha a készpénz, az értékpapír és az arany együttes összege meghaladja a határértéket, a nyilatkozat nélküli ki-, illetve bevitel már jogsértésnek minősül.


Fotó: MTI/EPA

A vámhatóságok akkor is kérhetnek készpénznyilatkozatot a tízezer euró vagy ezt meghaladó összegű készpénzről, ha azt postán, a rakomány részeként vagy futárral továbbítják.

Aki bizonytalan abban, hogy kell-e készpénznyilatkozatot kitöltenie, érdeklődjön a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, illetve saját nemzeti hatóságainál, vagy külső uniós határátlépéskor a vámtisztviselőnél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.