MKPK: Vadai Ágnes törvényjavaslata ellenkezik az alaptörvénnyel

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kifogásolja a katolikus egyház dolgozóira irányuló diszkriminációt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 25. 16:23
VADAI Ágnes
Budapest, 2021. március 16. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese frakciótársainak jelez az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vadai Ágnesnek, a DK frakcióvezető-helyettesének törvényjavaslata az egyházon belüli pedofil bűncselekményeket tárná fel, amely a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megítélése szerint ellenkezik az alaptörvénnyel – írja az MTI.

Az MKPK titkársága emlékeztetett: az alaptörvény és a vonatkozó jogszabályok értelmében az egyházi személyekre és az egyházi intézmények dolgozóira ugyanazok a büntetőjogi szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra.

Vadai Ágnes múlt szerdán a budapesti Szent István-bazilika előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, „valódi pedofilellenes” javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amely átfogó vizsgálatot ír elő a Magyar Katolikus Egyháznak a pedofil bűncselekmények feltárására. A politikus a gyónási titok megsértésével is feljelentésre kötelezné a gyermekek elleni szexuális bűncselekményekről tudomást szerző papokat.

A DK frakcióvezető-helyettese a katolikus egyházat vette célba törvényjavaslatával
MTI/Soós Lajos

Javaslatáról Vadai Ágnes hétfőn levelet küldött az MKPK testületéhez, amelyben Ferenc pápa gyermekvédelemre vonatkozó rendelkezéseire is felhívta a püspökök figyelmét.

Tóth Tamás, az MKPK titkára válaszában biztosította a politikust, hogy a pápa ezen rendelkezéseit a konferencia ismeri és magára nézve kötelezőnek tartja, beleértve a gyónásra vonatkozó titoktartást is, „amely Ferenc pápa szerint sem képezi vita tárgyát”.

Hozzátették, ahogy a testület korábbi közleménye is tartalmazta, nem szolgálja az áldozatok és a társadalom érdekeit, ha egyéni és családi tragédiákat egész közösségek, egyházi és világi hivatások megbélyegzésére, lejáratására vagy rövid távú politikai haszon érdekében használnak fel.

Vadai Ágnes törvényjavaslata kapcsán Vejkey Imre, a KDNP politikusa közleményt adott ki pénteken, amelyben azt írta: ez nyílt támadás a katolikus egyház ellen. A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: „Ez nem más, mint az egyház semmibevétele! Ez nem más, mint a magyar alaptörvény és a hatályos nemzetközi egyezmények semmibevétele! Ez nem más, mint súlyos beavatkozási kísérlet a kánonjogba!”

Vejkey szerint az egyesített baloldal vezető ereje most kimutatta a foga fehérjét, a keresztényellenes agressziót, mely az igazi habitusuk.

A közlemény hangsúlyozza: visszaköszön a kommunista terror szelleme, amikor újra esküszegésre kényszerítenék a papságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.