Már az ötödik gyilkosság miatt lett vádlott Portik Tamás

Újabb gyilkosság miatt emeltek vádat Portik Tamás ellen, aki a Fenyő János meggyilkoltatása miatt indult perben Gyárfás Tamással együtt vádlott. Ám az ügetőhajtó elleni merénylet miatt indult ügyhöz akarják egyesíteni a legfrissebb vádemelést.

2021. 07. 21. 19:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat P. Tamással és társaival szemben, tudatta a Magyar Nemzettel szerdán Ibolya Tibor főügyész.

P. Tamás nem más, mint Portik Tamás, akit eddig öt gyilkossággal hoztak összefüggésbe és kettőért, mint felbujtót összesen 28 év fegyházra ítéltek jogerősen.

A Fenyő János meggyilkoltatása miatt indult perben Gyárfás Tamással együtt vádlott, és ha abban az ügyben is elítélik, összességében akár életfogytiglani fegyházat is kaphat. Igaz, erre még jócskán várni kell, hiszen még csak ősszel kezdődhet meg az ügyészség 72 tanújának a meghallgatása, és akkor a szakértőkről és a védelem indítványairól, tanúiról, szakértőiről még nem is szóltunk. Jogászok szerint a legjobb esetben sem lesz elsőfokú ítélet 2022 ősze előtt.

Portik Tamás hallgatja az ítéletet a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2014. február 10-én. Prisztás József meggyilkolása miatt mint felbujtót elítélték. Idén a perújításban sem mentették fel
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Ismeretes, Gyárfás Tamást azzal vádolják, hogy előbb megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost, a vád szerint előleget is fizetett, ám Tasnádi nem végeztette ki Fenyőt, így Gyárfás felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyőt. A vád szerint Portik Jozef Roháccsal le is lövette a Vico médiabirodalom nagy hatalmú urát 1998 februárjában. Rohác életfogytiglani fegyházat kapott Fenyő meggyilkolásáért, valamint a négy halálos és kétszáz sérültet követelő Aranykéz utcai robbantásért.

Abban a perben szabtak ki Portikra Boros Tamás Aranykéz utcai megöletéséért 13 év fegyházat. Korábban Portik 15 év fegyházat kapott Prisztás József 1996-os meggyilkoltatásáért.

Ugyancsak Portik Tamást vádolják azzal, hogy meg akarta öletni Tanyi Györggyel Lakatos Csaba ügetőhajtót, aki túlélte a bekapott lövéseket. Tanyi 11 év fegyházat kapott jogerősen, ám a perében elmondta, Portik volt a megbízó. Ebben a Portik-féle perben ősszel várható ítélet.

A mostani vád lényege szerint

Portik az 1990-es évek közepétől egy bűnelkövetői csoportot szervezett maga köré, amelyet ő irányított és a tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait. Az ügy későbbi sértettje is ennek a bűnelkövetői csoportnak a tagja volt. Portik már fiatalkora óta ismerte a sértettet (Gyüre József – a szerkesztő), 1999-ben azonban megromlott közöttük a korábbi baráti viszony, ezért Portik megbízta a szintén a bűnelkövetői csoportjához tartozó két társát, hogy öljék meg Gyürét.

Az emberöléssel megbízott két bandatag 1999. április 25-én Gyüre XI. kerületi bérelt lakásához hajtott, leparkoltak, majd felcsöngettek a célponthoz. Gyüre beengedte őket a lakásba. A vád szerint a lakásban az emberölés tettese a fürdőszobába ment, ahol elővette a szatyrából az emberölés végrehajtásához előzetesen beszerzett, hangtompítóval ellátott géppisztolyt, majd a fürdőszobából kilépve a fegyverrel célzott lövést adott le a sértettre, aztán közelebb lépett hozzá és még többször rálőtt. A sértett a helyszínen életét veszítette. A gyilkosság után a két férfi az Erzsébet híd budai hídfőjéhez hajtott, ahol a lőfegyvert a Dunába hajították. A lőfegyvert később hajléktalanok megtalálták a Duna-parton, és azt leadták a rendőrségen. A sértett holttestét a lakás tulajdonosa által megbízott személy 1999. május 6-án fedezte fel, amikor a bérleti díjért megjelent a lakásban.

A Fővárosi Főügyészség Portik Tamást felbujtóként, előre kitervelten, az emberölés tényleges végrehajtóját pedig tettesként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolja, és velük szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban. A főügyészség indítványozta, hogy a bíróság az ügyet egyesítse, a Portik Tamás ellen emberölés bűntette miatt már bírósági ügyszakban folyamatban lévő másik büntetőügyhöz. (A Lakatos Csaba ügetőhajtó elleni gyilkossági kísérlet ügyéhez – a szerző)

Együttműködő

A harmadik férfival, az emberölés bűnsegédjével szemben a Fővárosi Főügyészség szintén vádat emelt – együttműködésére tekintettel – egy elkülönített eljárásban. Őt a főügyészség egy másik ügyben elkövetett bűnpártolással is vádolja; a vád szerint egy 1998-as emberölési ügy miatt indult büntetőeljárás későbbi szakaszában, 2017–2018. évben, az emberölés felbujtói ellen indult büntetőeljárás meghiúsítására törekedett oly módon, hogy a birtokában lévő, ügy szempontjából releváns bizonyítási eszközt nem adott át a nyomozó hatóságnak, hanem azt pénzért ajánlotta fel a felbujtással gyanúsított személynek, illetve ügyvédjének.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.