időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Megdöntötték Osvárt Andreát

Csépányi Balázs
2021.07.05. 11:47
Megdöntötték Osvárt Andreát

Nem kellett sokáig udvarolni…

A HVG interjút készített Osvárt Andreával, miután a színésznő Karácsony Gergely 99 Mozgalom nevű tömörülése mellé állt.

A színésznő – akit Magyarországon leginkább a Megdönteni Hajnal Tímeát című „örökbecsű” vígjátékból ismerhetnek az emberek – az újság portré rovatában elmesélte, hogy egy támogató Facebook-hozzászólása után nem sokkal a Városházán fogadta őt Karácsony Gergely. Itt történt meg a felkérés.

„A kommentem után Gergely felhívott telefonon, és mivel nem ismertük egymást, ez jó alkalom volt, hogy találkozzunk. Egy órát beszéltünk a Városházán, vázolta a 99 Mozgalom tervét, és felkért, ha egyetértek velük, akkor csatlakozzak. Egy percig sem gondolkodtam, úgy éreztem, a legjobb helyen vagyok. Hiába költöztem haza hét évvel ezelőtt, ez volt a hazatérés valódi pillanata.”

Milyen megható, tényleg. A művésznő hazatért, gratulálunk hozzá.

Osvárt ki is fejtette, hogy miért pont Karácsony Gergely az ő választottja:

„Mert ő kultúrember, és a kultúra erősen hiányzik a magyar politikából. Nyugaton szocializálódtam, hozzászoktam egy bizonyos színvonalhoz, legyen szó gondolkodásról, szóhasználatról, megjelenésről. Ahogy egy film is azt az embert tükrözi, aki készíti, egy ország is olyan, mint az ember, aki vezeti. Gergely nem csak magas, vékony, hanem szolidáris, empatikus és tud viselkedni is.”

Helyben vagyunk. Újból itt az SZDSZ mérgező lehelete: az alaptézis szerint mi, liberálisok vagyunk a kultúremberek, ti pedig a jobboldalon bőgatyás, tudatlan bunkók vagytok csupán.

A széles látókörű, Nyugaton szocializálódott színésznő – ahogy azt büszkén el is mondta – hozzászokott egy bizonyos színvonalhoz. Nem ám olyan bugris bunkó, mint az itt élő magyarok többsége. Szerinte Gergely empatikus és tud viselkedni. Nem tudom, az mennyire vall empatikus jellemre, ha valaki mások testi adottságaival gúnyosan viccelődik, mint ahogy azt a főpolgármester tette a közelmúltban. De ezek szerint a nyugati színvonalhoz hozzátartozik a szervilis, gyengekezű, befolyásolható személyiség is, hiszen Karácsony Gergelyre sokkal inkább ezek a jelzők illenek, mint a kultúrember.

Na de amellett se menjünk el szó nélkül, hogy Osvárt Andrea az interjúban arra a kérdésre, hogy nem fél attól, hogy határozott kiállása miatt nem kap majd felkéréseket és veszít a népszerűségéből, úgy fogalmazott, hogy nincs mit veszítenie, hiszen nem függ a magyar filmes rendszertől, továbbra is legfőképpen külföldön dolgozik. Majd hozzátette:

„[…] Abból meg, hogy azzal törődjek, ki szeret és ki nem, már kinőttem. Megfelelési kényszer a múlté, most összhangban vagyok magammal, az értékrendemmel.”

A művésznő arról azonban nem tett említést, hogy a kormányközelinek titulált TV2 tavaly év végi táncos szuperprodukciójában, a Dancing with the star-ban a megdönthetetlen értékrendje ellenére szerepet vállalt.

Az értékrend, meggyőződés nem számít, félre lehet tenni könnyedén, ha pénzről van szó.

Ezek szerint a művésznő ezt a mentalitást, a gumigerincet is a fejlett Nyugatról hozta. De így jól fog passzolni Karácsony Gergelyhez, az biztos.

Simili similis gaudet – hasonló a hasonlónak örül.

Borítókép: Osvárt Andrea színésznő, producer interjút ad az MTI újságírójának Zűrös olasz esküvő című új filmje kapcsán a budapesti MOM Parkban 2014. december 3-án. Forrás: MTI Fotó: Kallos Bea

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.