Mindkét oltást fel kell venniük az egészségügyben dolgozóknak

Megjelent az egészségügyi dolgozók alapimmunizálásáról szóló kormányrendelet, amely szerint minden olyan egészségügyi dolgozónak kötelező lesz az első két koronavírus elleni védőoltás felvétele, aki még nem kapta meg.

Magyar Nemzet
2021. 07. 30. 12:56
null
Nyíregyháza, 2021. május 19. Spiró Melinda szájsebész szakorvos átadja egy nőnek az oltási igazolást, miután beoltotta a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 19-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden olyan egészségügyi dolgozónak kötelező lesz az első két koronavírus elleni védőoltás felvétele, aki még nem kapta meg – derül ki az egészségügyi dolgozók alapimmunizálásáról szóló kormányrendeletből, amely a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője pénteken a közmédiának elmondta, a rendelet augusztus 15-én lép hatályba, és

az egészségügyben dolgozóknak 15 napjuk van arra, hogy megkezdjék az oltási sort.

Jelezte: a harmadik dózis felvétele nem kötelező nekik, de az emlékeztető oltás felvételének lehetősége előttük is nyitva áll.

Korábban megírtuk, a még be nem oltott egészségügyi dolgozóknak legkésőbb szeptember 1-jéig fel kell venniük az oltás első dózisát. Az egészségügyi szolgáltatók nem hozhatnak létre új jogviszonyt olyan egészségügyi dolgozóval, aki nem veszi fel az oltást, és meg kell szüntetni a jogviszonyt azzal az egészségügyi dolgozóval, aki megtagadja az oltás felvételét.

A munkáltató felhívhatja az egészségügyi dolgozót arra, hogy igazolja a védőoltás felvételét, illetve arra is, hogy a védőoltást a határidőig felvegye, vagy az oltás alóli mentességet megalapozó orvosi szakvéleményt bemutassa.

Galgóczi Ágnes beszélt arról is, hogy küszöbön áll a negyedik járványhullám, azonban a védőoltásokkal és a higiénés szabályok betartásával elkerülhető egy „erős” járvány.

Magyarországon alacsony esetszámokkal ugyan, de hétről hétre emelkedik a megbetegedések száma, és növekszik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben is – mutatott rá, és arra hívta fel a figyelmet, hogy

Európa egyes országaiban robbanásszerű az esetszámok növekedése,

és az látszik, hogy a brit (alfa) vírusvariánst kiszorítja a vírus indiai (delta) mutánsa, ami 60 százalékkal fertőzőképesebb.

A harmadik, emlékeztető oltásról szólva a szakember elmondta, hogy ezt alapvetően

azoknak ajánlják, akik a fertőzés szempontjából a kockázati csoportba tartoznak,

tehát az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek.

Az emlékeztető dózis a második adag beadását követő 4-6 hónap múlva kérhető, és a szakmai ajánlás szerint, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak – jegyezte meg Galgóczi Ágnes.

Az osztályvezető emlékeztetett, hogy augusztus 1-jétől indul a 60 év felettiek oltási kampánya. Ennek keretében a háziorvosok, önkéntesek, személyesen keresik fel azokat az időseket, akik még nem kérték a védőoltást. Oltásra lehetőség van az érintett otthonában vagy az orvosi rendelőben is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.