időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Nemzeti Népegészségügyi Központ: Mindenki éljen az oltás lehetőségével!

Forrás: MTI
2021.07.20. 14:14
Nemzeti Népegészségügyi Központ: Mindenki éljen az oltás lehetőségével!

Míg korábban a koronavírus alfa (angol) variánsa volt a domináns, addig az elmúlt hetekben a delta variáns (indiai) okoz több megbetegedést Európában – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője kedden a közmédiának.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy nemzetközi tapasztalatok szerint az európai országokban az új fertőzöttek száma jelentős mértékben nő. Főleg azok fertőződnek meg, akik nem oltatták be magukat. Közülük 77 százalékkal több új esetet regisztráltak az elmúlt hetekben – tette hozzá.

Magyarországon a védőoltásoknak köszönhetően megállították a koronavírus-járvány harmadik hullámát – emelte ki, hangsúlyozva, hogy a további járványhullámot is csak az oltásokkal lehet megakadályozni.

Az osztályvezető kitért arra is, hogy Magyarországon több mint 5,573 millióan megkapták valamely oltás első és 5,311 millióan a második dózisát is, így a magyar lakosság 55 százaléka védettnek számít, míg az európai átlag 41 százalék.

Egy idős nőt oltanak be a Pfizer–BioNTech második adagjával a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Galgóczi Ágnes szerint azonban nem dőlhetünk hátra, hiszen a delta variáns újabb járványhullámot indíthat el. Kiemelte: a legfontosabb, hogy azokat az embereket megvédjék, akik leginkább kitettek a fertőzés veszélyének és súlyos lefolyású betegség kockázatának.

A járványügyi szakember kitért arra, hogy egyik védőoltás sem ad százszázalékos védelmet, de a kórházba kerülést, a betegség súlyos lefolyását megakadályozhatja.

Kitért arra, hogy hárommillió ember még nem kérte a védőoltást Magyarországon, az idősek 15 százaléka nincs beoltva koronavírus ellen. A krónikus betegek, az idősek védelme a legfontosabb, ezért arra kérnek mindenkit, éljenek az oltás lehetőségével – emelte ki.

Galgóczi Ágnes emlékeztetett: a felnőttek mellett a 12 évesnél idősebbeknek is elérhető a védőoltás, egyben arra kérte a szülőket, regisztráljanak és oltassák be gyermeküket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.