Rangos vetélkedővel jubilál a Francia Becsületrend társasága

Magyar résztvevője is lesz a megméretésnek, amelynek mottója: az utazás alakítja az ifjúságot.

2021. 07. 14. 18:00
LOMNICI Zoltn
Idősebb Lomnici Zoltán szerint a trianoni békediktátum évszázadokra beárnyékolja a francia-magyar kapcsolatokat Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapon át tartó vetélkedővel ünnepli fennállásának századik évfordulóját a nemzetközi viszonylatban talán legismertebbnek számító Francia Becsületrend társasága – erről adott ki szerdán közleményt Boros István, a Francia Becsületrend és Nemzeti Érdemrend Magyar Tagjai Szövetségének elnöke, a Nemzeti Érdemrend lovagja és Idősebb Lomnici Zoltán, a szövetség alelnöke, a Francia Becsületrend lovagja.

Idősebb Lomnici Zoltán szerint a trianoni békediktátum évszázadokra beárnyékolja a francia–magyar kapcsolatokat
Fotó: MTI/Mónus Márton

Emlékeztettek arra, hogy a Francia Becsületrend a legmagasabb francia kitüntetés, amelyet 1802-ben Napóleon alapított, De Gaulle tábornok pedig 1963-ban a Nemzeti Érdemrend kitüntetést hozta létre, amely szintén rangos elismerésnek számít.

– A két francia díj magyar kitüntetettjeinek tagszervezete a magyar–francia együttműködés erősítésén dolgozik

– közölték.

A Francia Becsületrend társaságának magyar tagozat elnöksége úgy döntött, hogy nevez versenyzőt a párizsi döntőre, amelynek mottója: az utazás alakítja az ifjúságot – fejtették ki. Továbbá hozzátették: támogatást ad a vetélkedőhöz a francia nagykövetség, az ELTE, a Francia Intézet és a Francia–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is. A verseny döntőjét szeptemberben tartják.

A közleményben rámutattak arra, hogy a Francia Becsületrend kitüntetést legutóbb Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter kapta meg, de ebben a rangos elismerésben részesült mások mellett Dohnányi Ernő, Lehár Ferenc, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály és Bartók Béla is.

A francia Nemzeti Érdemrend nagykeresztjét korábban megkapta Orbán Viktor miniszterelnök is.

Idősebb Lomnici Zoltán kérdésre hangsúlyozta: korábban Franciaország budapesti nagykövetének is elmondta, hogy a trianoni békediktátum évszázadokra beárnyékolja a francia–magyar kapcsolatokat, miközben az igazságtalan döntés Magyarországra nézve tragikus következményeiről a franciák döntő többségének fogalma sincs. Szavai szerint az ilyen vetélkedők is segíthetnek abban, hogy közelebb hozzák egymáshoz a két országot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.