időjárás 13°C Petra 2022. október 2.
logo

Szombattól hetvenhárom újonc tűzoltó áll szolgálatba

Magyar Nemzet
2021.07.23. 13:45
Szombattól hetvenhárom újonc tűzoltó áll szolgálatba

Hetvenhárom frissen végzett tűzoltó tett esküt péntek délelőtt a katasztrófavédelem székháza előtt

– tájékoztatott közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel közölte: az újoncok a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ öthónapos kiképzését tudhatják maguk mögött, amit sikeres vizsgákkal zártak. Ez idő alatt 564 órás képzésen sajátították el mindazon elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy valaki tűzoltó lehessen.

A frissen végzett tűzoltók – folytatta – részletes elméleti és gyakorlati képzést teljesítettek, amit egy tűzoltóságon eltöltött háromhetes gyakorlat követett.

A képzés végeztével speciális, életszerű balesetet és tűzesetet szimuláló helyzetekben tettek vizsgát, olyan vizsgafeladatokat megoldva, mint amilyet egy égő társasház, kigyulladt iskolai tornaterem, égő búzatábla vagy éppen egy súlyos vasúti baleset jelent.

 

Az ünnepségen Góra Zoltán tűzoltó altábornagy mondott köszöntőt, hangsúlyozva, hogy a tűzoltók feladata az első hivatásos tűzoltóság 151 évvel ezelőtti megalakulása óta semmit sem változott. A katasztrófavédelem vezetője Gróf Széchenyi Ödönt, a hazai tűzvédelem alapítóját idézve kiemelte:

„Legszentebb feladatunk a bajbajutottak mentése.”

A tájékoztatóból az is kiderült, hogy a hetvenhárom újonc hivatásos tűzoltó közül Budapesten tizennyolc, Pest megyében tíz, Békés és Borsod megyében hét-hét, Komárom-Esztergom megyében hat, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy-négy, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád és Veszprém megyében három-három, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében pedig egy-egy újonc kezdheti meg szombattól a szolgálatot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.