Választási csalásokat jósol jövőre a volt SZDSZ-es képviselő

Haraszti Miklós szerint Orbán a szlovákiai magyarok szavazataival is számol majd 2022-ben.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2021. 07. 15. 14:20
null
Haraszti Miklós (balra) szerint együtt kell kikényszeríteni egy arányos választási rendszert Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haraszti Miklóssal készített interjút a szlovák SME nevű liberális lap – írja a Mandiner. Az egykori SZDSZ-es képviselő úgy véli, hogy „végre van esély legyőzni” a választásokon Orbán Viktort. Az az ellenzéktől fog függeni, hogy a választások tisztességesek lesznek-e – mondta a külföldi lapnak Haraszti. Szerinte ha az ellenzék minden választási körzetbe tud küldeni megfigyelőt, akkor lehetséges, hogy tisztességesek lesznek a választások, mert szerinte olyan szoros lesz a jövő áprilisi küzdelem,

„hogy egyértelmű, hogy csalásokra sor fog kerülni”.

Haraszti Miklós (balra) szerint a jövő évi választások tisztességes lebonyolítása „az ellenzéken fog múlni”
Fotó: MTI

Az egykori rendszerváltó SZDSZ-es szerint ellenzéki győzelem esetén az a jelenleg uralkodó nézet, hogy a jogállam Orbán-rendszer általi teljes mértékű aláásása miatt a helyrehozatalnak az érvényben lévő törvények megsértése mellett kell eljönnie. Természetesen egy sztenderd demokráciában ez megengedhetetlen lenne, mivel a jogállam a törvények betartásával jár, de Orbán ezzel visszaélt, megváltoztatta az állam összes független ellenőrző pozícióját, és a kilencéves kormányzása alatt a saját embereit helyezte oda – írja az újságíró-politikus.

Azt tudjuk, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha a változásokat az ellenzék előre bejelenti. Ha úgy nyer, hogy előre bejelenti a megoldásokat, ez azt fogja jelenteni, hogy az emberek mandátumot adnak neki

– jelentette ki. Haraszti szerint Magyarország már nem demokrácia, ő úgy véli, csak a liberális demokráciát – a hatalom megosztásával, független intézményekkel – lehet demokráciának nevezni.

Az interjúalany szerint Orbán számít a határon túli magyarok szavazataira, és éppen Szlovákiát célozta meg. Úgy véli, hogy

az Igor Matoviccsal való megállapodás – Szputnyik a szlovákiai magyarok állampolgárságáért cserébe – lényege, hogy megszólítsa a szlovákiai magyarok egy csoportját.

Az egykori képviselő szerint Orbán a „cinizmus világbajnoka”, aki csak a hatalomban hisz és „számomra érthetetlen módon a személyes gazdagságában is”. – Egy tankönyvi machiavellista, bármi, ami működik, neki jó – szögezte le Haraszti Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.