Vizsgálnák, hogy milyen mögöttes okai vannak a kései gyerekvállalásnak

A fiatalok többsége az anyagiakkal magyarázza, hogy harmincéves kora után vállalna gyermeket. Székely Levente szerint viszont emögött más okok is lehetnek. Ifjúságkutató Intézetet alapítanak – jelentették be a Magyar Fiatalok 2020 eseményen.

2021. 07. 22. 13:25
null
20190802 Balatonfüred Kemping és Üdülőfalu Bakonyszentkirályról és Veszprémvarsányról érkezett fiatalok kártyáznak Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló Fotó: Pesthy Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Matthias Corvinus Collegium megalakítja szociológiai műhelyét, melynek vezetője Székely Levente, szociológus lesz, aki a Nézőpont Csoporttól igazol át az MCC-be – jelentették be, a Magyar Fiatalok 2020 kutatás gyorsjelentésének bemutatóján csütörtökön a Városligetben. Ezzel párhuzamosan

létrejön egy új Ifjúságkutató Intézet is

– derült ki az eseményen. Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont-csoport vezetője azt mondta, ezzel a lépéssel a négyévente megjelenő ifjúságkutatáson túl is lehetőség nyílik a fiatalok igényeinek, állapotának felmérésére.

A 2020-ban felvett, most első alkalommal bemutatott friss kutatásból Székely Levente ismertette a számokat, melyek alapján kiderült, hogy a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok csaknem 87 százaléka optimista, 45 százalék pedig nagyon bízik a sikeres jövőben. A nagymintás kutatás során idén nyolcezer magyarországi, valamint négyezer erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági 15–29 év közötti fiatalt kérdeztek meg. A gyorsjelentés szerint 73 százalékuk egyedülálló, ez a szám négy százalékkal magasabb az ezredfordulós adatoknál. – Átlagosan két gyermeket szeretnének, ami azt jelenti, hogy

a magyar fiatalok család- és gyermekvállaláspártiak

– közölte a szociológus.

Székely Levente ifjúságkutató Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Hiába akarnak több gyermeket a magyar fiatalok, a gyakorlatba ez a vágy már nem minden esetben ültetődik át

– ez a megfigyelés már a kutatás számainak bemutatása után egy kerekasztal-beszélgetésen hangzott el. A résztvevők szerint a biológiai órát nem tudják kicselezni a fiatalok, és azzal, hogy az első gyermek vállalását immáron több éve jócskán harmincéves koruk utánra tervezik nem tudnak megszületni a vágyott gyermekek. Székely Levente erre a felvetésre azzal reagált, hogy a jövőben ezt is kutatni szeretné, hogy milyen mögöttes indokok vannak a családalapítás előtt álló fiatalok ezen döntése mögött.

– A döntő többség az anyagi okozatot jelöli meg, azonban elképzelhető, hogy emögött van valami rejtett érv is

– mondta a szociológus, aki azzal példálózott, hogy az internet bevezetése után is hosszú ideig azt hozták fel a használata ellen, hogy drága. Még akkor is sokan erre fogták, hogy nem köttetik be a netet, amikor az már egy átlagos háztartás számára is könnyen megfizethető volt.

Borítókép: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.