A halál népbiztosa a mának is szól

A véres kommün idején történt bolsevik rémtetteket kendőzetlenül mutatja be Stefka István alkotása.

Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth Rádió2021. 08. 29. 14:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halál népbiztosa címmel mutatták be Stefka István és Csurka Dóra filmjét a József Attila Színházban. A játékfilmben a Tanácsköztársaság százharminchárom napjának véres történetét mondja el, amikor Szamuely Tibor és a Lenin-fiúk végiggyilkolták- és rabolták Magyarországot. ­ 

 

– Elég volt abból, hogy negyven éven keresztül elhazudták a vörös kommünt, és olyan véreskezű gyilkosokról neveztek el utcákat, amilyen Szamuely Tibor, Kun Béla vagy Károlyi Mihály voltak – mondta Stefka István a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A film rendezője azt is elmondta: sok vita volt a film készítése során. 

 

Stefka István filmje az 1919-es kommün véres napjait mutatja be kendőzetlenül
Fotó: Horváth Péter Gyula / Pestisracok.hu

 

– A filmes szakma nagyon liberális, szerettek volna puhítani olyan részleteket, mint hogy többek között a Wartburg és a Rothschild családok pénzelték Lenint és a Tanácsköztársaságot – idézte fel. Hozzátette: az is kiderül a filmből, hogy Károlyi Mihály úgy menekült el Magyarországról, hogy kapott százhúszezer koronát és ahhoz a Beneshez ment, aki gyűlölte a magyarokat. 

 

 

A rendező szerint ezek az emberek gyűlölték a magyarokat és a saját magyarságukat. Stefka István emlékeztetett: az első világháború után káosz volt Magyarországon, Károlyi Mihály volt miniszterelnök és köztársasági elnök oldalán pedig olyan kétes személyek jelentek meg, akik a magasra törtek. ­– A forradalmi államfő 1919. március 22-én Magyarországot kivéreztetve és tönkretéve adta át a bolsevikoknak – ­fogalmazott. A rendező kiemelte: a bolsevik ideológia és a liberális ideológia elrontja az embereket. 

 

 

– A mai balliberális ellenzék volt KISZ-es vezetőkből, volt kommunistákból és olyan liberális, baloldali szülők leszármazottaiból áll, akik a rendszerváltás előtti évtizedekben is csak kifosztották és kiszolgáltatták a külföldnek Magyarországot. ­ A mai baloldalnak az a programja, hogy percenként feljelenti Magyarországot az EU-nál, könyörögnek, hogy ne kapjuk meg a pénzt és folyamatosan lejáratják a hazájukat –­ mutatott rá a médiaszakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.