Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Magyar ízek utcáját a Szent István-napi programsorozat részeként. A Várkert Bazár elé kilátogatók három napon keresztül kóstolhatnak és vásárolhatnak különböző élelmiszeralapokat és készételeket. Magát a rendezvényt tizenhárom éve álmodták meg a szervezők, ám a koronavírus-járvány a tavalyi programot elsöpörte.
A pandémiás időszak alatt fogalmazódott meg a szervezőkben, hogy gyógyítás témakörben szervezik meg az idei ízkavalkádot.
Novotny Antal, a Magyar ízek utcája főszervezője kitért arra, hogy olyan ételeket is bemutatnak, amelyektől meg lehet gyógyulni, ezért lett a Magyar ízek utcája rendezvény idei szlogenje a „Fűben, fában orvosság”.
− Idén a gyógyhatású ételekre helyeztük a hangsúlyt, nagy fókusz van a fűszereken. A fűszerpaprikát eredetileg vérserkentésre használták, csak később került bele az ételeinkbe.
Erdélyből érkeznek füves asszonyok, a vendéglátósok olyan ételekkel készülnek, amelyek gyógyítanak is, ide sorolnám például a pálinkát is
– részletezte a főszervező. A Magyar ízek utcáján a Lánchídtól a Döbrentei térig élelmiszerkészítők és -előállítók, cukrászok, pékek, vendéglátósok várják az érdeklődőket. A rendezvény célja bemutatni a Kárpát-medence gazdag ízvilágát és gasztrokultúráját, így érkeznek résztvevők egyebek mellett Kárpátaljáról, a Felvidékről és az Őrségből is. Novotny hozzátette: van egy külön szegmens, ami a professzionális főzés helyett különböző kultúrák bemutatására helyezi a hangsúlyt.
Idén egyedi kezdeményezés a Magyarország tortája cukrászversenyben, hogy meghirdették az Egy a természettel versenyt, amelynek győztese a nagyszabású Vadászati- és természeti világkiállítás hivatalos tortáját adja.
Megjegyezték: kétkedve álltak a kiíráshoz, hiszen a cukrászatnak mi köze lehet a vadászathoz? De megállapították, hogy a természethez nagyon is sok, mert országunk gazdag természeti kincsekben.
A kiírásban kikötötték: a torta alapízei mindenképpen legyenek megtalálhatók a természetben. Végül a Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián Nimród fantázianevű tortája lett a győztes. A Magyarország tortája hagyományos versenyében a Napraforgó névre keresztelt torta lett a befutó, míg a cukormentes kategóriában verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.
A Szent István-napi kenyér a Solymár gyöngye lett, amely a solymári Hel Pékségben készült.
A pékség tulajdonosa, Szász Krisztián, a Solymár gyöngyét Varró Zsolt elképzelése alapján készítették. Idén az év innovatív kenyerének a Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyerét választották.
Korábban még Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár jelentette be:
minden korábbinál nagyobb szabású, négynapos programsorozat várható idén augusztus 20. alkalmából.
Az államtitkár aláhúzta: Európa egyik legsikeresebb oltási kampányának köszönhetően – legyőzte a koronavírus-járvány harmadik hullámát, ezért biztonságos keretek közt tartható meg a Szent István-napi programsorozat, amelyet az erre alakult operatív törzs felügyel.