Augusztus 20. valójában az örökkévaló összetartozás szentesítésének ünnepe

– Ez az ünnep a nemzet egészének emlékezete – emelte ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

2021. 08. 20. 16:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ma itt mindannyian István szándéka és törekvése szerint állunk egymás mellett – hangzott a kultúráért felelős államtitkár ünnepi beszédében, melyet Rákosmentén mondott el tizenkilenc Keresztúr nevű település polgármestereinek jelenlétében megtartott ünnepi alkalommal. 

Fekete Péter hangsúlyozta: 

a haza nem csak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összessége életed alkotja

 – fogalmazott.

Szavai szerint az államalapítás ünnepe nem csupán a jelen politikai határok szorításában fennálló anyaország, hanem a nemzet egészének emlékezete, az örökkévaló összetartozás szentesítésének ünnepe. Fekete Péter kiemelte, hogy

 I. István, egységes, az egész Kárpát-medencére kiterjedő büszke, erős keresztény államot álmodott és szervezett, amely 1028-tól az egész Kárpát-medencére kiterjedt. Ennek örökségét – fűzte hozzá – alapvető kötelességünk megtartani.

A kormánypárti politikus arra is kitért, hogy idén rengeteg kulturális program teszi lehetővé a találkozást, és felejthetetlen élményekkel ajándékozza meg a jelenlévőket. Ezen a napon a maga teljességében élheti át minden résztvevő az összetartozás, a nemzetközösség, a testvérség élményét – fogalmazott, majd arra buzdította a magyarokat, hogy éljék meg a maga teljességében ezt az ünnepet, merüljünk el a közösségi létezés nagyszerűségében.

Minden ember egyforma, s annyit ér, amennyit a közösség érdekében dolgozik

 – idézte Wass Albert szavait az államtitkár, majd tartalmas időtöltést és építő, szellemi-lelki megújulást ajándékozó együttlétet kívánt mindenkinek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.