Az Állami Számvevőszék is vizsgálhatja az egri polgármester döntéseit

Hiába érte el egy trükkel az egri szivárványos koalíció, hogy Mirkóczki Ádám polgármesternek ne bíróság, hanem a kormányhivatal előtt kelljen elszámolnia a rendkívüli jogrend alatt hozott döntései miatt, a hivatal az Állami Számvevőszék vizsgálatát kérte az Eger Hírek értesülései szerint.

Kerékgyártó György
Forrás: Eger Hírek2021. 08. 22. 6:57
null
20200130 Eger fotó: Huszár Márk Martin HM - Heves Megyei Hírlap Két világkupa támogatásáról döntött az egri közgyűlés. képen: Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) Eger Megyei Jogú Város polgármestere Fotó: Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köztes megoldás született még július elején az egri közgyűlésben, amikor a testület arról szavazott, hogy a kormányhivatalt kéri, vizsgálja ki, törvényesek voltak-e Mirkóczki Ádám, a szivárványos koalíció által támogatott polgármester egyszemélyi döntései, amelyek a rendkívüli jogrend alatt születtek. 

Az eredeti terv ennél merészebb volt. A Mi Hazánk Mozgalom színeiben politizáló Pápai Ákos nyolc pontban kérdőjelezte meg a polgármesteri döntéseket, és azt a javaslatot terjesztette a pontokkal egyetemben a közgyűlés elé, hogy kérjenek bírósági vizsgálatot Mirkóczki ellen. Mirkóczki Zita azonban egy olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely a bírósági vizsgálat helyett a kormányhivatal vizsgálatát kérné. 

Oroján Sándor, a Fidesz–KDNP egri frakcióvezetője akkor a Magyar Nemzetnek elmondta, 

bár nem nagy horderejű ügyekről van szó, a polgármester mégsem engedhet meg magának törvénytelenséget, és mivel a frakció is kezdettől kritizálja Mirkóczki kézivezérléses vezetői stílusát, támogatják a vizsgálat elindítását.

Mindennek a célja egyébként az, hogy ha a bíróság törvénytelenséget állapít meg, akkor a közgyűlés felfüggesztheti a polgármester mandátumát.

Fotó: Berán Dániel

A július 7-i szavazás végül a puhább megoldást, vagyis a Mirkóczki Zita módosítójával kiegészített előterjesztés elfogadását eredményezte: a közgyűlés a kormányhivatalhoz fordult.

Az Eger Hírek most azt közölte, hogy a szerkesztőség birtokában áll egy dokumentum, „amely szerint a kormányhivatal három esetben is az Állami Számvevőszék vizsgálatát kérte, illetve több esetben is hiányosságokra mutatott rá.” Az orgánum tudni véli, hogy azóta egy Heves megyei férfi is feljelentést tett Mirkóczki döntései ellen.

Az Eger Hírek idézi továbbá a Heol cikkét. Azt írja: „a Heol korábban a szomszédos megye rendőr-főkapitányságánál érdeklődött arról, hogy valóban nyomoznak-e Eger jelenlegi polgármestere ellen törvénysértéssel összefüggésben. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság – a nekik küldött megkeresésben foglaltak miatt három ügyben folytat nyomozást hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben. Mint írják, a nyomozásokat még az egri rendőrkapitányság rendelte el két esetben július 8-án, míg egy alkalommal július 10-én. A nyomozások jelenleg felderítési szakaszban vannak.”

Az Eger Hírek cikke megemlíti még, hogy a Heol információi szerint „három olyan üggyel kapcsolatban jelenthette fel valaki a polgármestert, amelyek a Pápai Ákos által benyújtott bizalmatlansági indítványban is szerepelnek”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.