Az ELTE hallgatója nyerte az egyetemisták nemzetközi matematikaversenyét

Gáspár Attila 590 diák közül végzett az első helyen, és egyedüliként vehette át a verseny kiemelt első díját, a Grand Grand First Prize-t.

Forrás: ELTE TTK2021. 08. 08. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ELTE matematika alapszakának végzett diákja nyerte a 28. International Mathematics Competition for Univ­ersity Students (IMC) elnevezésű, kifejezetten egyetemisták számára megrendezett nemzetközi versenyt. Gáspár Attila 590 diák közül végzett az első helyen és egyedüliként vehette át a verseny kiemelt első díját, a Grand Grand First Prize-t. A járványhelyzet miatt immár második alkalommal online megszervezett versenyt hagyományosan Bulgá­riában, Blagoevgradban rendezik meg minden évben, és az utóbbi időben az egyetemisták egyik legrango­sabb nemzetközi versenyévé nőtte ki magát. Az online megmérettetésen két egymást követő napon kellett a versenyzőknek négy-négy feladatot megoldaniuk, ellenőrzött körülmények között, majd a szkennelt meg­oldásokat elektronikusan töltötték föl a verseny szervezői által megadott címre.

Idén 5 kontinens 51 or­szágának 160 egyeteméről 590 hallgató vett részt.

A dolgozatokat a csapatok vezetőiből álló nemzetközi csoport javította.

Az augusztus 7-én, szombaton véget ért versenyen a lehetséges 80 pontból Gáspár Attila 70 pontot ka­pott, és ezzel jócskán megelőzte a második helyen végzett, 65 pontos szentpétervári és a megosztott har­madik helyen végzett, 60 pontos orosz, holland, izraeli és lengyel versenyzőket.
Kiemelendő még Matolcsi Dávid teljesítménye is: ő 56 ponttal a megosztott 11–15. helyen végzett. Az elsősorban egyéni versenyként megrendezett eseményen a diákokat az elért pontszámuk alapján díjakkal jutalmazzák, és az ELTE-csapat valamennyi tagja (ők az ELTE matematika alap-, illetve mesterszakának hallgatói) szépen szere­pelt: Gáspár Attila kiemelt, abszolút első helyezést kapott, amivel kiérdemelte a Grand Grand First Prize-t, de emellett az elért pontszámok alapján megvalósult besorolás szerint Borbényi Márton, Csáji Gergely Kál, Kovács Benedek, Matol­csi Dávid, Szabó Kristóf, Szemerédi Levente, Tran Hoang Anh és Zólomy Kristóf is első díjazást kapott, Győrffy Ágos­ton pedig 2. díjat érdemelt ki.

A 113 csapat — egyéni pontszámok alapján számított — versenyét a Szentpétervári Állami Egyetem csa­pata nyerte, második lett az izraeli „válogatott”, harmadik helyen pedig a krakkói Jagelló Egyetem csapa­ta végzett. Az ELTE két öttagú csapata közül az A csapat az 5., a B csapat pedig a 7. helyet szerezte meg.

A csapatot Ágoston Tamás, az ELTE Matematikai Intézet doktorandusza vezette, a verseny egyik fő szervezője pedig az idén is dr. Kós Géza, az ELTE TTK Analízis Tanszék adjunktusa volt, olvasható az egyetem közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.