„Bázisként szeretnénk használni a jövőben Sátoraljaújhelyet”

Az elmúlt évben teljesen megújult az egykori Várhegy Üdülő, melyet 2019-ben kormányzati támogatással vásárolt meg a Rákóczi Szövetség. A nemzetpolitikát a zászlajára tűző, 1989 óta működő szervezet idéntől egész nyáron táboroztat a modernizált helyszínen. A tagság számára a táborok ingyenesek, általános iskolától egyetemig mindenkinek, de még a tanárok számára is nyitva áll a lehetőség. Helyszíni riportunk Sátoraljaújhelyről.

2021. 08. 07. 7:18
Az egyik új, szabadtéri helyszínen néptáncot gyakorolnak a középiskolások, akikkel két zenész is érkezett Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táborhelyhez felvezető út még mindig nagyon rossz állapotú, de a helyszínre behajtva szinte rá sem ismerni a megújult sátoraljaújhelyi Várhegy Üdülőre. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke fogad bennünket, aki elmondja, hogy számukra Sátoraljaújhely több szempontból is fontos, hiszen találkozási pont: itt találkozik a hegyvidék az alfölddel, a külhoni az itthonival. – Itt van Sárospatak, Borsi, Kassa, egyszóval nagyon sok olyan történelmi, kulturális pontnak a sűrűsödése, ami meghatározza a mi identitásunkat. Maga a hely pedig festői panorámával rendelkezik a város felett – mutat körbe a panorámateraszon. 
Az államalapítás millenniumi eseményéhez, a 2000-es évhez kapcsolódik annak a hagyománya, hogy a szövetség táborokat szervez itt. – A sátoraljaújhelyi piaristák szerveztek diáktalálkozót a Magyar kálvárián, ez vált hagyománnyá, a kezdeményezők pedig bevonták ebbe a Rákóczit is. Minden évben egy hétre leköltöztünk, 3-400 fős tábort tartottunk nyaranta – emlékszik vissza Csáky Csongor. – Ezek a táborokat 2012-ig a helyi kollégiumokban rendezték meg. Ekkor jött egy ötlet, egy helyi barátunk jelezte, hogy van egy Várhegy Üdülő nevű szálláshely a város felett. Az akkori tulajdonost, Ignácz Andrást megkeresve onnantól oda szerveztük a tábort. 2018 nyarán hívott fel minket a korábbi tulajdonos, hogy akár szívesen el is adná nekünk ezt a területet, mert ő nyugdíjba készül. 2019 márciusában tudtuk megvásárolni a tábort, a kormányzat támogatásával – tette hozzá. Csáky Csongor elmondása szerint a miniszterelnök is megtekintette azokat a terveket, melyek alapján aztán 2020 augusztusában megkezdődhetett a felújítás. A szövetség elnöke hetente legalább egyszer járt itt az elmúlt egy évben, míg zajlott a felújítás, és azóta is mindig ellátogat a táborokba.
Korábban csak a középiskolás tábor volt Sátoraljaújhelyen, a szövetség viszont az ország más pontjain is szervezett táborokat, amelyeknek most már szintén a zempléni város a helyszínük, így már szinte egész nyáron üdülnek a megújult komplexumban.

Jutalom az éves munkáért 

– Immáron hétről hétre 4-500 diák, tanár érkezik a különböző tematikus táborokba. Idén két nagy középiskolás táborunk zajlik, ahová olyan iskolák diákjai kapnak meghívást, ahol a Rákóczi Szövetségnek működnek szervezetei – magyarázta az elnök. Kiemelte, hogy az érintett iskolák tanárai év közben szervezik a helyi közösségeket, vetélkedőkre készítik fel a gyermekeket, nemzeti ünnepekre viszik őket, akár a határokon túlra is. – Akik a Rákóczi Szövetség ügyét képviselik, azoknak egyfajta jutalom is a tábor az elvégzett munkáért. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek tizenéves korukban találkozhassanak magyar kortársaikkal, minél több kapcsolatot alakítsanak ki, és ezzel hosszú távon is erősödjön az identitásuk – összegezte Csáky. A tábor ennek megfelelően – fő szabály szerint – ingyenes azoknak, akik tagjai a Rákóczi Szövetségnek. A gyerekek mellett pedig a tanárok is táborozhatnak, továbbképzés is zajlik, de a pihenésnek, a szórakozásnak is nagy a szerepe.
Ezen a héten is 504-en vettek részt Sátoraljaújhelyen a szövetség táborában. A megújult táborhely idén már hotelként és rendezvényközpontként is működik. A korábban is meglévő lakóházak mellé egy új épületet is felhúztak, melyben a hotel mellett konferenciaterem, étterem és a már említett panorámaterasz is tartozik.

A gyerekeken keresztül meggyőzni a szülőket 

– Az anyanyelvi táboroknál – ahová a szórványvidékekről is érkeznek – az a cél, hogy pozitív impulzusokat küldjünk a táborozó gyerekeken keresztül a szülőknek. A történet itt már arról szól, hogy meg kell győzni a gyermekeket és rajtuk keresztül a szülőket arról, hogy érdemes magyar iskolába járni és magyarul tanulni – magyarázta az elnök. – Minden gyermek, aki ide érkezik, magyar iskolába jár – hangsúlyozta. Az egyetemistatábort már 1989 óta megrendezik, idén már szintén Sátoraljaújhelyen.
– Abban bízunk, hogy sikerül stabilizálni azokat a programokat, rendezvényeket, amelyeket a Rákóczi Szövetség ma meg tud valósítani. Azokat a célokat továbbra is tartjuk, amelyeket annak idején az alapítók lefektettek. Reméljük, hogy a nemzetpolitikához mi is hozzá tudjuk tenni a magunk részét, és a táborokban részt vevő fiataloknak életre szóló élményt tudunk adni. A tábor most már nemcsak nyáron, hanem egész évben fogadja a vendégeket, a Rákóczi Szövetség őszi óvónői találkozói, vetélkedők, konferenciák és egyéb rendezvények is itt fognak helyet kapni; egyfajta bázisként szeretnénk használni a helyszínt – összegezte Csáky Csongor.

Jövőre is szívesen jönnének 

– Vidámabb lett a táborhely az új épülettel – ezt már a tizedikes Ábrahám Viktória jegyezte meg, aki Nagyváradról érkezett a Zempléni-hegységhez. Viktória még a régi táborhelyen is járt, akkor még csak a lakóházak voltak meg, ezeket bérelte a Rákóczi Szövetség, majd 2019-ben vásárolták meg az öthektáros területet, amelyet a kormány támogatásával erre az évre sikerült felújítani. A fiatal lány már öt éve tagja a Rákóczinak, mint mondta, az osztályfőnöke nagyon aktívan részt vesz a szövetség munkájában, ez „fertőzte meg” őt is.
Kamuti Vivien szintén a nagyváradi Szent László Gimnáziumból érkezett, ő idősebb, jövőre már érettségizik. Első alkalommal vesz részt a táborban, és mindennel elégedett. – Minden szép tiszta, és a tábor ingyenes – foglalta össze. Vivien azt is elárulta, hogy Nagyváradon három színmagyar iskola működik, ő maga pedig már 2018 óta tagja a Rákóczinak, még a tagsági kártyáját is megmutatja. Jövőre is szeretne részt venni a táborban, bár még nem tudni, hogy még a középiskolásokkal vagy esetleg már az egyetemistákkal együtt. Mint mondta, Budapestre vagy Marosvásárhelyre szeretne továbbmenni, és orvosnak tanulna.

Egymást érik a programok

Minden más megkérdezett is hasonló véleményen volt, amikor arról érdeklődünk, hogy jövőre is eljönnének-e. Sokan érkeztek Kárpátaljáról, de békéscsabai táborozókkal is találkozunk, és olyanok is voltak, akik Székelyföldről érkeztek. A programok egymást érték: zászlófestéstől a tánctanuláson át a kézműveskedésig, sőt még kémiai bemutatókat is megtekinthetnek. A helyi magyar nyelvi múzeum is tartott előadást, a gyermekek pedig egy közeli helyszínen írhattak lúdtollal vagy akár írógéppel is. Egy srác éppen az okostelefonjáról másolt át papírra egy szöveget.
Egy másik, újonnan kialakított szabadtéri helyszínen táncot gyakoroltak a középiskolások. A szervezőktől megtudtuk, hogy a táborzárás része a tánc- és zászlóbemutató is. A legtöbben még a mostani táborokban is a néptánc mellett voksolnak, a csapat, amelynek produkcióját megcsodáltuk, éppen azon vitatkozott, hogy mezőségi vagy szilágysági táncot tanuljanak-e be.
– Melyik az egyszerűbb? – kérdezte valaki. Az 500 gyermeket egyébként tíz csoportra osztják, a táncolókkal két zenész is érkezett. Egyikük harmonikán, másikuk hegedűn húzta a talpalávalót. Ők is táborlakók voltak, a hangszert önszorgalomból, otthonról hozták magukkal.

Sokan látogatják a kápolnát

Mások a csapathimnuszt gyakorolták, ennek megírása is a tábori feladatok egyike. Megnézhettük a területen fekvő ökumenikus kápolnát is, mint megtudtuk, sok gyermek (főleg határon túliak) saját elhatározásból is feljön reggel egy kis időre az imahelyre. Istentisztelet és mise pedig minden csütörtökön van.
A Rákóczi Szövetség gyerektáborai vasárnaptól péntekig tartanak, a felújított és kibővült komplexum szombatonként esküvők vagy más rendezvények helyszínéül is szolgál. Egy kétszáz fős lakodalmat kényelmesen meg lehet itt szervezni, ennyi embert könnyűszerrel el is tudnak szállásolni – tudtuk meg a szövetség munkatársai­tól. Jelenleg 88-an férnek el a hotelszobákban, a többi férőhely a felújított diák-
lakóházakban van. A környéken az egyik legnagyobb rendezvényhelyszínné vált az egykori Várhegy Üdülő.
Az öthektáros terület mellett a Rákóczi Szövetség további négy hektárt is megvásárolt, ahol most még nagy erőkkel folyik a sportpályák kialakítása. Az átadást jövő márciusra tervezik. A sportkomplexum tovább növelheti majd a helyszínben rejlő lehetőségeket, és még maradandóbb élményekkel szolgálhat a Kárpát-medence minden zugából idelátogatók számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.