időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo
Gyurcsány Ferenc és felesége ismét arról beszéltek, hogy különböző forgatókönyvei vannak a baloldalnak a hatalom átvételére

Háborúra készül a békéről szónokoló Dobrev Klára

Munkatársunktól
2021.08.29. 17:14 2021.08.29. 18:12
Háborúra készül a békéről szónokoló Dobrev Klára

Megtartotta XI. kongresszusát a Demokratikus Koalíció. A rendezvényen felszólalt Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is, akik az elszámoltatás és egy új rendszerváltás megteremtéséről beszéltek, de említést tettek arról is, hogy az előválasztást terhelő botrányokat és ellentéteket el kell simítani a szivárványkoalíció többi pártjával.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje a párt vasárnapi kongresszusán négy pontban foglalta össze, hogy mi vár a szivárványkoalíció pártjaira az elkövetkezendő időszakban. Dobrev úgy vélekedett, hogy a szerinte tisztességes lebonyolítás miatt az előválasztás elképesztő erőt ad a közös baloldali kampánynak. A baloldali politikus azt is fejtegette, hogy a baloldalnak egységesnek kell maradnia, mert csak együtt tudnak kormányozni. Emiatt Dobrev bejelentette, hogy év végéig megalakítják az „új köztársasági kormányt”, egyfajta árnyékkormányt, és nekilátnak a kormányprogram kidolgozásának.

A DK kormányfőjelöltje a remélt választási győzelem után tárgyalásokat akar kezdeményezni az európai és amerikai szövetségesekkel, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatokat.

– A választásokat meg fogjuk nyerni, de el kell kerülni, hogy a kormányzásba belebukjunk. Az előválasztás tétje, hogy ki az, aki április után is tud kormányozni – mondta Dobrev, hozzátéve: nem csupán kormányváltásra készülnek, hanem rendszerváltásra is. A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője úgy vélekedett: aki miniszterelnök-jelölt akar lenni, annak tudomásul kell venni, hogy ha nem tudnak leszámolni az Orbán-rendszerrel, akkor az Orbán-rendszer számol le velünk.

Továbbá azon véleményének is hangot adott Dobrev Klára, hogy amennyiben nem történik meg egy új rendszerváltás 2022-ben, akkor Orbán Viktor egy év után visszatérne a hatalomba. Ehhez kapcsolódóan a DK európai parlamenti képviselője arról beszélt – mint korábban Gyurcsány Ferenc –, hogy forgatókönyvekkel készülnek a választás utáni időszakra. Végezetül Dobrev Klára leszögezte: nem tartja demokratának Orbán Viktort, és a jelenlegi politikai rendszert egy – meglátása szerint – tisztességes kormányzással akarják lebontani. 

A békét és a tisztességet a beszéde során többször is emlegető Dobrev szerint a jelenlegi kormánnyal szemben minden konfliktust „el kell vinni a falig”, de a balliberális pártok közötti konfliktusokat el kell simítani.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szintén felszólalt a kongresszuson és megvédte a rasszista és antiszemita jelölteket is indító Jobbikkal kötött szövetséget, amikor úgy tett: „sok helyről indultak hadba azok, akik polgári demokratikus alternatívát akarnak nyújtani, de megérkeztek”. Dobrevhez hasonlóan a férje is arról értekezett, hogy rendszerváltást kell végrehajtania a szivárványkoalíció pártjainak, ha 2022-ben győzedelmeskednek az országgyűlési választáson. A baloldali politikus szerint az „eucharisztia nevében” nem ígérhet bocsánatot, mert nem bocsát meg azoknak, akik szerinte megrabolták, meggyalázták, tönkretették Magyarországot.

A pártelnök az előválasztásról elmondta, hogy nem volt „nagy híve” a lebonyolításnak, az összefogást érintő konfliktusokat pedig „karcolgatásoknak” nevezte, amire szerinte szükség van a politikában. 

Gyurcsány végül a jelenlegi kormánypártoknak és támogatóiknak üzenve ismét az elszámoltatás szükségességét hangoztatta, amit szerinte egy „tisztességes igazságszolgáltatás” fog megtenni, ha a baloldal hatalomra jut 2022-ben. Kijelentette: „ki fogjuk söpörni a hatalomból a karmelita kolostorban ülő nemzetáruló brigádot!”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.