Horváth Csaba feljelentette Hadházyt

Horváth Csaba zuglói szocialista polgármester feljelentést tett Hadházy Ákos ellen, mert korrupcióval gyanúsította meg a kerületi önkormányzatot. Horváth egy mentelmi jogról lemondó nyilatkozatot is el fog juttatni Hadházynak, hogy valóban legyen eredménye a feljelentést követő vizsgálatoknak. A zuglói belharc nagy kérdése, hogy lokális marad-e a konfliktus vagy országos szintűvé válik – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

Hertelendy Gábor
2021. 08. 18. 17:01
HORVÁTH Csaba
Budapest, 2020. janur 29. Horvth Csaba (MSZP) zugli polgrmester sajttjkoztatt tart a Fvrosi Kzgyls lse eltt 2020. janur 29-n. MTI/Kovcs Tams Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tett Horváth Csaba zuglói polgármester a jó hírnév megsértésének gyanújával Hadházy Ákos momentumos jelölttel szemben, mert az korrupcióval vádolta meg a kerületi önkormányzatot. Horváth Csaba lapunkkal közölte: remélte, hogy a független képviselő visszavonja állításait, és politikai pályafutását nem akarja valótlan vádaskodással beárnyékolni. Zugló polgármesterétől megtudtuk azt is: egy mentelmi jogról lemondó nyilatkozatot is el fog juttatni Hadházy Ákosnak, hogy valóban legyen eredménye a feljelentést követő vizsgálatoknak. Mint ismert, korábban a zuglói polgármester augusztus 18., 12 óráig adott határidőt Hadházynak a bocsánatkérésre, de ez nem történt meg. Horváth Csaba ezért kezdeményezett eljárást a képviselő ellen. 
 

Az előválasztás egy új szakaszába léptünk, hiszen a pártok közötti konfliktusok egyre élesednek. A baloldali megméretés szimbolikus helyén, Zuglóban a harc a politikán túllép a jog terére 

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Századvég Alapítvány igazgatója. Kiszelly Zoltánt annak apropóján kérdeztük, hogy Hadházy Ákos ingatlanbiznisszel vádolta a baloldali önkormányzatot, mire az feljelentéssel fenyegette meg a momentumos politikust. – A zuglói belharc nemcsak Tóth Csaba és Hadházy Ákos konfliktusáról szól, hanem a régi (MSZP) és az új (Momentum) baloldal közötti versengés kiéleződéséről is – fogalmazott a politológus, hozzátéve: a tét nagy, hiszen nemcsak lokális, hanem akár országos küzdelemmé is válhat kettejük konfliktusa, amely az összefogás összeomlásához vezethet.

 

Támadás az elvbarátok ellen

– Hadházy láthatóan mindent bevet annak érdekében, hogy a Momentum jelöltjeként ő legyen a baloldali előválasztás nyertese, ezért nem rest a saját elvbarátait, versenytársait támadni – mutatott rá Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a korábban fideszes, majd LMP-s politikus, jelenleg független országgyűlési képviselő éppen a Momentumba tart, és 

a korrupcióüldözés felkent papjaként tetszeleg. Ez a szerep azonban nem hiteles, mivel a tavaly őszi borsodi időközi választás baloldali jelöltjének korrupciógyanús ügyét is csak a szavazás után hozta nyilvánosságra.

 – A tapasztalatok azt mutatják, hogy Hadházy korrupcióellenesség címén kifejtett tevékenysége kifejezetten esetleges, ezért felmerül a kérdés, hogy munkásságát nem homályosítja-e el a politikai haszonszerzés reménye – közölte az elemző.

 

Mint ismert, továbbra is dúl a baloldali belharc Zuglóban Hadházy Ákos és a kerületi önkormányzat között. A Momentum által indított jelölt ugyanis ingatlaneladási biznisszel vádolta meg Zugló baloldali vezetését, többek között azt állítva, hogy az önkormányzat a nyilvánosságot megkerülve értékesíti az Egressy út és az Angol utca sarkán található, összesen hatezerháromszáz négyzetméteres telket, illetve hogy azok vételára több mint százmillió forinttal kevesebb, mint a három éve becsült értéke volt. – A vállalkozói érdekek felülírják a közérdeket, anélkül épülnek százszámra új lakások, hogy az infrastruktúra ezt elbírná, az Egressy úton például már most is állandóan dugó van. A környék lakóit sem kérdezték meg, szeretnének-e még egy nagy lakótömböt, pedig ők már egy ideje tiltakoznak, parkot játszóteret szeretnének oda – írta a jelölt hosszú bejegyzésében.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

„Hazugság és besárazás”

Az önkormányzat ugyancsak terjedelmes közleményében visszautasította Hadházy Ákos állításait. – Ha időt fordított volna arra, hogy utánanézzen az általa felhozott ingatlaneladás részleteinek, vagy csak egyszerűen önkormányzatunkhoz fordul a valós adatokért, akkor 

megkímélhette volna magát attól, hogy veszítsen a hitelességéből azzal, hogy csúsztatásokat, valótlanságokat jelentet meg.

 Mindennek az árát ugyanis elsősorban a zuglóiak fizethetik meg, miközben őket akarja képviselni a zuglói képviselői mandátum megszerzésével – közölte a kerület vezetése, majd azzal érveltek, hogy az ingatlanok eladását nyilvános pályázat útján hirdették meg, állításuk szerint csak 2019-ben hat alkalommal. A közlemény végén a kerület vezetése arra kérte Hadházy Ákost, hogy „először is tartózkodjon többet Zuglóban, ismerje meg a zuglói emberek valódi problémáit is.” – Másodsorban mindig tájékozódjon hiteles forrásból, önkormányzati ügyekben például az önkormányzattól. Végül, de nem utolsó sorban 

a zuglói képviselői mandátum megszerzését ne akarja pusztán az ellenfelei hazugságokra épülő besározásával és különösebb energia-befektetés nélkül megszerezni, ahogy azt még a fideszes korszakában megtanulta. 

Ha ugyanis egy kicsit több energiát fektet abba, hogy megismerje a valós tényeket, akkor nem kezd fölösleges lejárató kampányba, hiszen a csúsztatásai visszaüthetnek. Erre pedig különösen figyelnie kellene a hitelessége megtartása miatt, mert egy ilyen mellélőtt eset megkérdőjelezhetővé teszi a teljes eddigi munkásságát és az általa feltárt korrupciós ügyek hitelességét” – tették hozzá szó szerint. 

Horváth Csaba közösségi oldalán perrel fenyegette meg a momentumos jelöltet. 

– Az önkormányzatot ért nemtelen támadások miatt felszólítjuk Hadházy Ákost, hogy valótlan állításaiért kérjen bocsánatot és közöljön helyreigazítást, máskülönben Zugló Önkormányzata jó hírnevének megőrzése érdekében feljelentést teszünk – tette hozzá a szocialista polgármester.

 

Eldurvult vita

Hadházy Ákos jelölésével 

gyakorlatilag kettészakadt a baloldali összefogás a XIV. kerületben.

 A kerület hagyományosan baloldali fellegvárnak számít, így Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője többször is nyíltan kritizálta Hadházyt, például árulónak nevezte őt a Partizánnak adott interjújában. A nézeteltérések csak eszkalálódtak, amikor Tóth Csaba mögé beállt a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd, valamint a Jobbik is – utóbbi úgy, hogy a pártelnök Jakab Péter nem vállalta az arcával a zuglói MSZP-s képviselő támogatását. Jelenleg Hadházy Ákost a Momentum, az Új Világ Néppárt, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja a baloldali előválasztáson. A hírhedt szocialista képviselőt pedig egyebek mellett azzal vádolják, hogy megfenyegette a jelenlegi főpolgármestert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.