Négyszer tiltották el a vezetéstől, mégis volán mögé ült

Némileg csökkent az eltiltás hatálya alatt gépjárművet vezetők száma, mióta ezzel bűncselekményt követnek el. Ám van olyan, aki négyszer is megtette ezt, végül letartóztatta a bíróság, és el is ítélték. Egy régebbi ügyben vádat emeltek az ittasan, jogosítvány nélkül balesetező ellen.

2021. 08. 22. 14:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Szekszárdi Járási Ügyészség bíróság elé állította azt az 55 éves férfit, aki négyszer vezetett eltiltás hatálya alatt.

A vádlottat 

a szabálysértési hatóság engedély nélküli vezetés szabálysértése miatt 2021. június 11-én jogerősen 6 hónap időtartamra eltiltotta minden engedélyhez kötött gépi meghajtású közúti jármű vezetésétől. Az eltiltás hatálya alatt azonban a vádlott Szekszárdon négy alkalommal, június 29-én és július 27-én egy tehergépjárművel, július 10-én és augusztus 5-én pedig személygépkocsival járművezetőként úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy arra engedéllyel nem rendelkezett.

Az intézkedő rendőrjárőrök mindegyik esetben tetten érték.

Fotó: Police.hu

A vádlott cselekményével megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint járművet az vezethet, aki erre érvényes engedéllyel rendelkezik és a jármű vezetésétől nincs eltiltva.

Az utolsó eset után a nyomozó hatóság a férfit őrizetbe vette, a bíróság pedig augusztus 7-én elrendelte letartóztatását.

Az ügyészség augusztus 13-án a férfit négyrendbeli, eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés vétsége miatt bíróság elé állította. A bíróság a vádlottat a vád szerint bűnösnek mondta ki, és kilenc nap elzárásra, valamint pénzbüntetésre és a közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte.

A járási ügyészség az ítélet ellen fellebbezést jelentett be a büntetés súlyosítása érdekében, az elzárás és a közúti járművezetéstől eltiltás tartamának, továbbá a pénzbüntetés összegének felemelése céljával. 

A járási ügyészség álláspontja szerint 

a bűncselekményeket sorozatjelleggel elkövető vádlott esetében a súlyosító körülményeket nagyobb nyomatékkal kell értékelni, hiszen a vádlottat az eddigi intézkedések sem tartották vissza attól, hogy az eltiltás ellenére újra járművet vezessen.

 

Jogsi nélkül, ittasan

 

A Pécsi Járási Ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat egy baranyai férfi ellen, aki ittas állapotban, eltiltás alatt vezette egy ismerőse autóját és okozott balesetet.

A vádlottat 2021 februárjában egy ismerőse meglátogatta, aki a férfi házához az autójával érkezett. Az éjszaka mindketten jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztottak, majd a vendég lefeküdt aludni. A vádlott ezután az ő tudta nélkül elvette a jármű indítókulcsát, majd a környéken autókázni kezdett. Ennek során az egyik szomszédos faluban meglátta az ismerősét, akinek felajánlotta, hogy elviszi egy körre.

Az útjuk során az egyik faluba érve egy kanyarban a vádlott elvesztette uralmát a jármű felett, majd az útról lesodródott, egy közúti jelzőtáblát kidöntve a mellette található játszótér kerítését átszakította, majd egy fának csapódott.

A baleset során a gépkocsi utasa többszörös törést szenvedett el, mely sérülések nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülések voltak.

A férfi vezetői engedéllyel nem rendelkezett, ugyanis korábban a bíróság ittas vezetés miatt eltiltotta.

A súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés, valamint a jármű önkényes elvétele bűntett. Amennyiben a vádlott 2021 májusát követően vezette volna az autót eltiltás hatálya alatt, úgy jogszabályváltozás miatt további bűncselekményt valósított volna meg.

 

Eltiltás alatti gépjárművezetés

A jelenlegi szabályozás szerint a jogerős járművezetéstől eltiltás hatálya alatti vezetés bűncselekmény. Ha büntetőeljárásban tiltottak el valakit a közúti járművek vezetésétől (pl. ittas járművezetés, közúti baleset, közúti veszélyeztetés stb. összefoglalva közlekedési bűncselekmények), akkor három évig terjedő szabadságvesztés büntetésre ítélhető, melyet börtönben kell végrehajtani. Amennyiben szabálysértési eljárásban állapították meg a felelősségét és olyan súlyú a szabályszegő magatartása, hogy eltiltást is alkalmaz a rendőrség, mint elsőfokú szabálysértési hatóság, ebben az esetben egy évig terjedő fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélhető. Természetesen valamennyi esetben továbbra is adható vagylagosan pénzbüntetés vagy közérdekű munka.

Az új szabályozás szerint akinek bevonták a vezetői engedélyét, ezért szünetel a vezetési jogosultsága, az jelenleg is szabálysértés, viszont a korábbi szabályozással szemben, ahol pénzbírság volt csak, esetleg eltiltás a joghátrány, az most elzárással is büntethető. (Dr. Koltai Ügyvédi Iroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.