Orbán Viktor: Mindenkit be tudunk oltani!

Készülni kell a negyedik hullámra a kormányfő szerint, de az oltottak biztonságban vannak: ötszázból egy ember fertőzödik meg, és a lefolyás is enyhébb. A nyugdíjprémium összege akár 50-56 ezer forint is lehet, még soha nem volt olyan alacsony a munkanélküliségi ráta, mint most. Brüsszellel jelenleg három nagy csatánk van – árulta el ma reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök.

Kerékgyártó-Kreft-Ternovácz
Forrás: Kossuth Rádió2021. 08. 22. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi oldalán megosztott új kenyérről Orbán Viktor azt mondta a ma reggeli interjúban, hogy nem volt kihívás a megszegése, visszaemlékezése szerint gyerekkorában tanulta a technikát. A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt is elmondta, hogy augusztus 20-át már sok rendszer próbálta megváltoztatni, de most, harminc évvel a rendszerváltás után „nagyjából helyén van” az ünnep: Szent István és az új kenyér megmaradt. A kormányfő a tűzijátékról úgy nyilatkozott, sikerült egy bazári dologból egy felemelő, művészi előadást kreálni. 

Kopogtat a negyedik hullám

A negyedik hullámról a miniszterelnök azt mondta, hogy mindenkinek készülnie kell rá „hátul a fejében”. A legerőteljesebben nem a mi ajtónkon kopogtat ez a hullám, hanem más európai országok ajtajain. Orbán Viktor azt mondta, mindenki készüljön arra, hogy minket is el fog érni. 

A kormány a nyár folyamán felkészítette az országot

– mondta. Az iskolakezdés előtt oltási akciók lesznek, és a harmadik oltás is elérhető. Hozzátette, 

már több mint 170 ezren regisztráltak is a harmadik, emlékeztető oltásra. 

– Mindenkit be tudunk oltani, nyolcmillió vakcina van a raktárainkban. Aki jelentkezik, azt egy héten belül fel tudja venni a vakcinát – jelentette ki. A kormányfő arra is emlékeztetett: elsők között voltunk az unióban, akik a teljes lakosság több mint ötven százalékát átoltották. 

Orbán Viktor azt is mondta: ha most mindenki még egy embert meggyőz az oltás felvételéről, akkor olyan védettségi szint alakul ki az országban, hogy a járvány negyedik hullámának ereje össze sem lesz hasonlítható a korábbi hullámokéval. Maga a miniszterelnök is rengeteg embernek fog levelet írni, amelyben arra buzdítja őket, hogy minél többen, minél hamarabb vegyék fel az oltást. 

Ma úgy látjuk, hogy ötszáz emberből egy fertőződik meg az oltottak közül, és az ő betegségük lefolyása is enyhébb, tehát érdemes bízni az oltásban

– fogalmazott Orbán. Védelmet csak az oltás nyújthat, ezt fontos észben tartani, mondta a miniszterelnök hozzátéve, hogy a kormány szeretné elkerülni a maszkviselést, hiszen az sokkal kevésbé volt eredményes. 

Lesz lehetőség nyugdíjprémium kifizetésére

A gazdasági eredményekkel kapcsolatban a miniszterelnök arról tájékoztatott, hogy a gazdasági növekedés nem önmagától van, hanem komoly munka eredménye. Például fontos tudni, hogy ma többen dolgoznak, mint a járvány előtt, és azt is, hogy a rendszerváltás óta soha nem volt olyan kicsit a munkanélküliségi ráta, mint ma. Orbán Viktor bízik abban, hogy a gazdaság eléri az 5,5 százalékos növekedést, mert akkor a befizetett szja-t visszakapják a gyereket nevelő állampolgárok, nyugdíjprémiumot tudnak fizetni, és a 25 év alattiaknak nem kell adót fizetniük.

Orbán Viktor jelenleg 

50-56 ezer forintos egyszeri kifizetést lát valószínűnek nyugdíjprémiumként, de az összeg akár ennél jóval magasabb is lehet. 

Hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most. Ezért az emberek büszkék lehetnek magukra, ugyanakkor a kedvező növekedési adatban a kormánynak is szerepe van – jegyezte meg.

A budapesti vendéglátóknak nyitniuk kell a hazai vendégek irányába is

A belföldi turizmussal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a számok jól néznek ki. Hozzátette, hogy egy elvesztett évet pótolni mindig nehéz. Mindenkit arra kért, hogy mértéktartóan emelje az árakat, hiszen ha leáll a belföldi turizmus, akkor mindenki rosszul jár.

A budapesti turizmus még köhög

 – ismertette. A fővárosi turizmus külföldiekre épül – emelte ki. Az angolszász országok, a szászok sem nagyon jönnek még. Arra kérte a fővárosi vállalkozókat, hogy építsenek a magyar turistákra is.

Jó lenne, ha a nem budapestiek is jobban megismernék Budapestet. Föl, magyarok, Budapestre, illetve a szállodások legyenek kedvesek és bízzanak a magyar vendégekben

– fogalmazott. 

A vállalkozóknak kell a hitel

A miniszterelnök az inflációval kapcsolatban elmondta: az olajár egy évvel ezelőtt valóban nőni kezdett, aztán megduplázódott. Ez egy nagy tehertétel a gazdaságnak. Akik kitermelik a gázolajat, azok rengeteget keresnek ezen –tette hozzá. Mi a másik oldalon vagyunk.

A jegybank dolga a pénz értékének megőrzése, amely a kamatok emelésével próbálja az inflációt csökkenteni

– mondta. A pénz megőrzésének szempontjából ez logikus lépés – tette hozzá.

Kiemelte: nagyon fontos, hogy a kis- és közepes vállalkozók olcsóbban jussanak hitelhez.

– A magyar kormány kis- és közepes vállalkozóknak olyan olcsó hitelprogramokat indított, amelyek lehetővé teszik, hogy a kamatemelések ellenére is nagy mennyiségű olcsó forrás álljon rendelkezésre – emlékeztetett a miniszterelnök.

Megbukott a demokráciaexport

Az afganisztáni helyzetről keveset mondott Orbán Viktor, de arról tájékoztatott, hogy vannak kint magyar katonák, akik nagy kockázatot vállalnak azért, hogy kihozzák az ottani magyarokat, illetve azokat az afgánokat, akik együttműködtek velünk. Az Egyesült Államok szerepvállalásáról a miniszterelnök úgy fogalmazott, csalódás, ami történik. Az ikertornyok elleni támadás idején minden NATO-ország úgy értelmezte, mintha őt magát támadták volna meg, és Amerika mellé álltak. Afganisztánban miután a NATO megszüntette a terrorfészkeket, elkezdődött az amerikai „demokráciaexport”, ami annyit jelent, hogy Amerika a saját életformáját próbálta ráerőltetni az afgánokra. 

Ez a modell, fogalmazott Orbán Viktor, szinte mindenhol megbukott, itt is. 

A kivonulás bejelentésekor az amerikai hírszerzés arról számolt be, hogy a kivonulás után egy évig legalább életképes lesz a létrehozott kormány, ez azonban téves elképzelés volt, hiszen három nap alatt omlott össze a rendszer.

Három nagy csatánk van Brüsszellel

Amint Orbán Viktor fogalmazott, most 

tömeges migráció várható, 

ezért a cél az, hogy külső országokat, például Törökországot és a balkáni államokat támogassuk azért, hogy a migránsokat ott tartsák, és ne próbáljanak meg az Európai Unióba bejutni. A miniszterelnök elmondta, reméli, hogy Németország és Ausztria nem a 2015-ös helyzethez hasonlóan reagál.

– A magyar határvédelem működni fog – hangsúlyozta. A miniszterelnök elmondta: nem hiszi, hogy ma Brüsszelben lehetne olyan migránspolitikát folytatni, amely nem élvezi Németország támogatását.

Brüsszel ma migránsokat akar

– emelte ki.

– Ők nyilvánvalóvá tették – az amerikaiak egyébként hasonlóképpen – hogy a migrációhoz való jog az emberi jog – tette hozzá. A miniszterelnök ismertette, hogy a nyugati országok álláspontja az, hogy ha valaki a világ másik végéről ide akar jönni, akkor azt kötelező befogadni.

– Szerintünk ilyen emberi jog nincs – hangsúlyozta. Hozzátette: a kormány álláspontja szerint a migráció nem emberi jog, hanem az egy krízishelyzet megoldásához nyújt segítséget.

– Amikor Jugoszláviában háború volt, és tízezrével jöttek át Boszniából azok, akik ott nem voltak biztonságban, be is fogadtuk őket, segítséget nyújtottunk, és vissza is segítettük őket a volt hazájuk területére.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ha szomszédokról van szó, akkor nem számíthat egy adott ország másra, ám szerinte Afganisztánból ide hozni migránsokat túl van a józan ész határán.

Brüsszellel három nagy csatánk van Orbán Viktor megfogalmazása szerint.

Az egyik a genderőrület, a másik a migráció, a harmadik pedig a környezeti károk terhének viselése. Meg akarják adóztatni a családok ingatlanjait és a gépkocsijait. Ezt a magyar kormány nem támogatja

– mutatott rá a miniszterelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.