Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Soha nem látott méretű ragadozómadár-mérgezés történt

Egy turai vadásztársaság működési területén történt az eset, ami akár helyi ökológiai katasztrófát is okozhatott volna.

2021. 08. 16. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat, 96 százalékban védett madár teteme került elő néhány nap alatt a turai Szent András Dombi Vadásztársaság működési területén. Az elkövetők kilétét a rendőrség nyomozás keretében vizsgálja 

– ismerteti a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye, hozzátéve: a szervezet méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi őrszolgálata és önkéntesek segítségével a múlt héten 101 mérgezett csalétket és ötven mérgezés miatt elpusztult állat tetemét találta meg Tura határában. 

 

A megtalált csalétkek számát tekintve ez az eset minden idők legsúlyosabb szándékos ragadozómérgezéses bűncselekménye hazánkban, amely akár helyi ökológiai katasztrófát is okozhatott volna, ha a természetvédelmi szervezetek nem reagálnak azonnal!

 

– A helyszínelés során talált bizonyítékok és az elpusztult madarak tünetei arra utalnak, hogy az elkövetők erős idegméreggel kezelték a csalétkeket, amelyeket hatalmas számban helyeztek el a területen 

– rögzítették. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy ezek a mérgezett csalétkek – pláne ilyen mennyiségben – nem kizárólag a ragadozómadarakra és dúvadakra jelentenek veszélyt, hanem bármilyen állatra és az emberre is. 

 

Emiatt kérik, hogy aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult állatot észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon ezekhez és azonnal értesítse a hatóságokat!

A módszer és a kivitelezés egyaránt arra utal, hogy az elkövetők nagy területről próbálták teljesen kiirtani a ragadozó fajokat. A mérgezéses esetek hatalmas természetvédelmi veszélyét jelzi, hogy függetlenül attól, hogy mi lehetett a mérgezések eredeti célpontja, az áldozatok 96 százalékát védett vagy fokozottan védett madárfajok tették ki.

 

– Szeretnénk kérni a lakosság segítségét is, hogy amennyiben információval rendelkeznek az esettel kapcsolatban, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget!

olvasható a felhívásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.