Súlyos emberi jogi és humanitárius tragédiával nézünk szembe Afganisztánban

Azbej Tristan hangsúlyozta: folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet és próbálják felmérni, miként segíthetnek a keresztényeknek.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2021. 08. 20. 22:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keresztények Afganisztánban már évtizedek óta földalatti mozgalomként élnek túl. A tálibok időről időre hatalomra kerülnek, és folyamatosan üldözik Krisztus követőit – hívta fel a figyelmet a Mandinernek adott interjújában az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár.

Azbej Tristan tájékoztatása szerint 

„a földalatti egyház egyik vezetője azt üzente, hogy a tálib hatalom folyamatosan keresi őket és halált ígér nekik. 

Azokon a területeken – folytatta –, ahol újra ők az urak, már megtiltották a lányoknak az iskolába járást, a nők férjük kísérete nélkül az utcára sem léphetnek ki. Emellett már 14 millió embert érint az élelmiszer-vészhelyzet, őket nem sikerül élelmezni, veszélybe került az életük” – sorolta, kiemelve, hogy 

„súlyos és drasztikus emberi jogi és hatalmas humanitárius tragédiával nézünk szembe.”

Szavai szerint tíz-húszezer fő indulhat el hetente a migrációt támogató politikusok és az embercsempészek segítségével nyugatra, Európába. – Ugyanakkor – hangsúlyozta – „most is kitartunk az álláspontunk mellett: 

addig számít valaki menekültnek, amíg megérkezik az első biztonságos országba, ez pedig Afganisztán és Nyugat-Európa között nem Magyarország...” 

Folyamatosan figyelemmel követik a helyzetüket és próbálják felmérni, miként segíthetnek rajtuk az Afganisztánnal határos biztonságos országokban. 

Arra a kérdésre, hogy van olyan, korábban már bevált magyar program, amit Afganisztán esetében is el lehet indítani, elmondta: „ilyen bonyolult helyzetben csak a legnagyobb szakmai megalapozottsággal lehet eljárni, de 

a korábban Szíriából és Irakból menekültek megsegítésének magyar módját adott esetben adaptálni lehet a jelen helyzetre.

Emellett – fűzte hozzá – arra is van már bevett gyakorlat, hogy akár szakképzést és ezen keresztül megélhetési forrást is nyújtsanak a menekülteknek, ugyanakkor még nem áll rendelkezésre elegendő információ a konkrét helyzetről, hiszen a szemünk előtt eszkalálódik” – állapította meg.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.