Új vírusmutánst találtak hazánkban

Az újdonsült variáns már a WHO „Variant Under Monitoring” listáján is szerepel, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván.

2021. 08. 18. 15:55
Forrás: tritonlife.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új koronavírus-variánst azonosítottak Magyarországon - közölte a TritonLife. A magánegészségügyi szektor  tájékoztatása szerint 

az új mutáns - amelyet Tátrai Kitti és Benedek András molekuláris biológusok teljesen véletlenül fedeztek fel - egyszerre tartalmazza a Nagy-Britanniában azonosított alfa, és az Indiában azonosított delta vírusvariánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt. 

A C.36.3.variánst elsőként Thaiföldön azonosították az egyiptomi beutazók pozitív mintáiból, július 24-ig pedig világszerte 1403 pozitív mintában találták meg. 

Az újdonsült mutáció már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Variant Under Monitoring” listáján is szerepel, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván.

Közben a koronavírus delta variánsa az európai országok mellett már Magyarországon is terjed, ami a szakemberek szerint a járvány negyedik hullámát is elindíthatja. Az indiai mutáns terjedése a fertőzöttek számának emelkedésében is érzékelhető: a koronavirus.gov.hu beszámolója szerint tegnapra 109 fővel emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, és három beteg hunyt el. Az újabb járványhullám megfékezése érdekében Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon lehet időpontot foglalni. 

A kormányzati portál tájékoztatása szerint az emlékeztető oltást augusztus eleje óta már 147 ezren vették fel.

 Szlávik János infektológus főorvos szerint az oltási hajlandóság sajnos megállt hazánkban, 400 ezer olyan idős ember van, aki nincs beoltva egy oltóanyaggal sem.

A vírusmutánsról bővebb információk IDE kattintva érhetőek el. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.