A baloldali polgármesterek nem szeretnék a mozikban látni az Elkxrtuk filmet

Karácsony Gergely főpolgármester felelősséghárító szavait ütötték szövetségesei véleménye, mivel hogy a városvezető úgy tett, hogy a főváros nem szól bele a Budapest Film szakmai álláspontjába, ám Szaniszló Sándor és Horváth Csaba baloldali polgármesterek szerint Kálomista Gábor filmjének nincs helye a mozikban. Mindezt azután mondták el, hogy Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakciójának a vezetője számonkérte Karácsonyt, hogy miért gáncsolják el egy várható sikerfilmnek a vetítését.

2021. 09. 29. 14:01
KARÁCSONY Gergely; GY. NÉMETH Erzsébet; TÜTTÕ Kata; KISS Ambrus; SZÁMADÓ Tamás; KERPEL-FRONIUS Gábor
A Fővárosi Közgyűlés ülése Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A közvélemény előtt zajló vitába átment politikai thriller, ami a 2006-os őszödi események körül játszódik le. Azt nehezményezem, hogy ön mindig azt mondta, a demokrácia fontos számára hogy a vélemények megismerése és elmondása alapvető érték

– szögezte le véleményét Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője, Karácsony Gergely főpolgármesterhez szólva a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén. A kormánypárti politikus azt sérelmezte, hogy a Budapest Film – amely a főváros tulajdona – összes mozija közül, egy teremben, egy időpontban vetíti az Elkxrtuk című filmet úgy, hogy már most látszik, hogy sokszoros az érdeklődés, mint bármelyik filmre, amire jelen pillanatban foglalni lehet. 

Láng továbbá rámutatott, hogy a film a rendszerváltás utáni magyar politika legfontosabb és legszomorúbb eseményét dolgozza fel.

– Mi az oka annak, hogy a Budapest Film nem veszi műsorra, legalább olyan elvek alapján és időpontokban, mint bármelyik más filmet? Szerintem ez egy rossz üzenet, arra kérem a főpolgármester urat, ha ez nem tudatos és nem szándékos, akkor beszéljen a Budapest Film vezetésével – fordult kéréssel Láng Zsolt a főpolgármesterhez.

Válaszában Karácsony Gergely közölte, hogy a fővárosi cégeknek vannak vezetői, akik szakmai döntéseket hoznak, szerinte nem főpolgármesteri kompetencia, hogy egy moziban milyen filmet vetítenek.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció főpolgármester-helyettese szintén úgy reagált, hogy ez nem az a városvezetés, ahol megszabják, hogy melyik moziban és melyik színházban milyen filmeket és műveket játsszanak. Ám a csúcsvezetők kínos magyarázkodása után a baloldali polgármesterek lerántották a leplet Gyurcsány Ferenc szövetségesei valódi szándékáról. Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere egyenesen borzadálynak minősítette a filmet, majd azt javasolta, hogy csak a Fidesz-székházakban vetítsék az alkotást, ezután pedig a Gyurcsány-párti városvezető arról beszélt, hogy 800 millió forint közpénzt költöttek a filmre. 

Ugyanakkor Kálomista Gábor, a film producere korábban elmondta: nincs a filmben állami tőkeinjekció. Horváth Csaba, Zugló polgármestere emelte a tétet, mivel egyenesen home videónak minősítette a filmet és az tanácsolta, hogy „a fideszesek nézzék otthon”. 

A budapesti Fidesz reagálásában úgy fogalmazott: kínjukban összevissza beszélnek a fővárosi gyurcsányisták. – Mit is mondhatnánk erre? Óriási a pánik Gyurcsányéknál – vonta le a kormánypárti frakció a következtetést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.