Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

A Fidesz nyerte a választások előtti utolsó nyarat

A parlamenti választások előtti utolsó nyáron is meg tudta őrizni érdemi előnyét a Fidesz a baloldallal szemben – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a felnőtt magyar lakosságra reprezentatív kutatásából. A teljes felnőtt népességben a júniusi 40-ről augusztusra 45 százalékra emelkedett a Fidesz-szimpatizánsok tábora.

Magyar Nemzet
2021. 09. 01. 13:05
GULYÁS Gergely; KÖVÉR László; SZIJJÁRTÓ Péter; KÓSA Lajos; NOVÁK Katalin; NÉMETH Szilárd; ORBÁN Viktor; TARLÓS István; SEMJÉN Zsolt
Budapest, 2019. október 13. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (elöl k) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mögötte Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelõs kampányfõnöke, a párt alelnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár, a párt alelnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Kövér László, az Országgyûlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Németh Szilárd alelnök, Tarlós István, a Fidesz-KDNP fõpolgármester-jelöltje, leköszönõ fõpolgármester és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j). MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes felnőtt népességben a júniusi 40-ről augusztusra 45 százalékra emelkedett a Fidesz-szimpatizánsok tábora, míg a baloldalé 36-ról 42-re nőtt. 

Július során a különbség csak egy százalékpontos volt a kormánypárt javára. Augusztusban a politikai napirend polarizáló kérdései miatt az ismeretlen pártpreferenciájú, részben bizonytalan szavazók aránya csökkent. A Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet: a gyermekvédelem ügyében kezdeményező kormánypárt ebből nagyobb arányban tudott profitálni. A Fidesz-tábor a teljes felnőtt népességben hibahatáron felül, 4 százalékponttal nőtt, a baloldal 2 százalékponttal augusztusban.

Kép forrása: Nézőpont Intézet

 

A választás szempontjából igazán döntő az aktív választók preferenciája – hangsúlyozza az intézet. 

A Fidesz előnye az ő körükben is egyértelmű, júniushoz hasonlóan a választási részvételüket biztosra ígérők 52 százaléka szavazna a kormánypártok közös listájára. 

Június óta a baloldali közös lista támogatottsága 3 százalékponttal emelkedett, 46 százalékra. A Fidesz 6 százalékpontos előnye miatt egyértelmű: 

ha most vasárnap lenne a választás, az ismét a Fidesz győzelmét hozná.

Kép forrása: Nézőpont Intézet

Az adatok azt mutatják, hogy a parlamenti választások előtti utolsó nyáron is meg tudta őrizni érdemi előnyét a Fidesz a baloldallal szemben. A kormányfő bejelentése a gazdasági növekedéshez kötött családi adó-visszatérítésről, az oltási program sikerével magyarázható zavartalan nyaralások és a gyermekvédelmi népszavazással a világképek küzdelmévé alakuló választási kampány mind magyarázhatja a Fidesz előnyét, valamint a bizonytalanok és a kormánykritikusok táborának csökkenését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.