időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

A főpolgármester nem mondott igazat, amikor a 2018-as választási csalásról beszélt

Nagy Orsolya
2021.09.21. 12:07 2021.09.22. 07:43
A főpolgármester nem mondott igazat, amikor a 2018-as választási csalásról beszélt

A Nemzeti Választási Irodának nincs tudomása arról, hogy a 2018-as országgyűlési választáson ­– akár egy szavazókörben is – szándékosan befolyásolták volna a szavazatszámlálást, csaltak volna a szavazóköri eredmény megállapításakor – közölte a Magyar Nemzettel a Nemzeti Választási Iroda arra az interjúra reagálva, amelyben Karácsony Gergely arról beszélt, ahol nincs szavazatszámláló, ott nagyon sok érvénytelen szavazat van. A főpolgármester ezzel arra utalhatott, hogy 2018-ban számos szavazókörben választási csalás történt.

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd–LMP miniszterelnök-jelöltje választási csalással vádolta meg a Nemzeti Választási Irodát a Szabad Európának adott interjúban. A főpolgármester állítása szerint 2018-ban a kistelepüléseken ipari mennyiségű választási csalás volt. Szerinte ez eldöntheti a jövő évi országgyűlési választásokat.

– Ahol nincs szavazatszámláló, ott nagyon sok érvénytelen szavazat van. Nem ez döntötte el 2018-at, de 2022-t eldöntheti. Ezt ki kell venni a rendszerből – vélekedett Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere szerint nagyon fontos, hogy az ellenzék nem egy, hanem két szavazatszámlálóval képviseltesse magát minden szavazókörben. Méghozzá jól képzett, felkészült szavazatszámlálókkal, akik ismerik a jogszabályokat, és akiket nem lehet félrevezetni” – hangoztatta.

A Nemzeti Választási Iroda a Magyar Nemzetnek a főpolgármester szavaira úgy reagált, nincs tudomásuk arról, hogy a 2018-as országgyűlési választáson ­– akár egy szavazókörben is – szándékosan befolyásolták volna a szavazatszámlálást, csaltak volna a szavazóköri eredmény megállapításakor.

  – Ilyen jellegű jogorvoslati kérelmekkel összefüggésben sem a választási bizottságok, sem a Kúria nem állapított meg jogsértést. Előzőeken túl felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Nemzeti Választási Iroda minden választáson kiemeli a jelölő szervezeteknek, független jelölteknek, hogy minél nagyobb számban delegáljanak tagokat a szavazatszámláló bizottságokba – közölte a választást lebonyolító iroda.


 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.