időjárás 1°C Virgil 2021. November 27.
logo

A szokottnál is több határsértőt kellett feltartóztatnia a rendőrségnek

Forrás: police.hu
2021.09.27. 08:55 2021.09.27. 10:16
A szokottnál is több határsértőt kellett feltartóztatnia a rendőrségnek

Illegális határsértő csoportokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség, a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség, a Készenléti Rendőrség és a Magyar Honvédség járőrei szeptember 27-én 1.40-kor 13,  2.20-kor 11, 2.25-kor 13, 4.30-kor 27, valamint 5.35-kor 10, ( összesen 74 fő) határsértőt tartóztattak fel Mórahalom és Szeged-Szőreg külterületén, valamint Újszegeden.

Ellenőrzésük során a csoportok tagjai afgán, szír, szomáliai, szudáni és etióp állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el – írja a police.hu.

Illegális migránsok Bács-Kiskun megyében 

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások szeptember 27-én 2.25-kor 10 külföldit tartóztattak fel Katymár közigazgatási területén. Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat.

A határsértők nem tudták igazolni személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz – olvasható a rendőrség hivatalos oldalán.

Határsértőket fogtak el a rendőrök Békés megyében

Mezőhegyes külterületén 2021. szeptember 26-án 23 óra körül hőkamera észlelése alapján ellenőriztek a rendőrök 16 külföldit. A férfiak közül egyikük sem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A rendőrök előállították őket a Battonyai Határrendészeti Kirendeltségre, ahol idegenrendészeti eljárás indul ellenük – közölte a police.hu.

Illegális migránscsoportok Katymár térségében 

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. szeptember 26-án 21.20-kor 15, majd 21.37-kor további 13 külföldit tartóztattak fel Katymár közigazgatási területén. Az illegális migránsok afgán és szír állampolgárnak vallották magukat.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz – írja a rendőrség oldala.

Török embercsempész és 11 határsértő Dusnoknál

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztályának járőrei szeptember 26-án 21.20-kor az M9-es autópályán – Dusnok térségében – intézkedés alá vontak egy magyar honosságú, bérelt járművet, amelyet egy török állampolgár vezetett.

Rajta kívül a gépkocsiban további 11 külföldi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A sofőr a gyanú szerint a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárást indított ellene.

Az 53 éves férfit a rendőrök előállították és őrizetbe vették. Kihallgatását követően a nyomozók kezdeményezték a letartóztatását. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz – olvasható a police.hu oldalán.

A borítóképen: migránsok Csongrád-Csanád megyében. Fotó: police.hu