időjárás 1°C Virgil 2021. November 27.
logo
Az ominózus fotó miatt a Momentum nem hajlandó támogatni Farkas Péter Barnabást a baloldali előválasztáson

Az MSZP és a Momentum is elítéli az ózdi alpolgármester tettét

Elek Nikoletta
2021.09.23. 17:37 2021.09.23. 17:46
Az MSZP és a Momentum is elítéli az ózdi alpolgármester tettét

Az ózdi alpolgármester botránya újabb lyukat ütött a balliberális pártok összefogásába, miután Fekete-Győr András, a Momentum elnöke megvonta a támogatást Farkas Péter Barnabástól. Mint ismert, Farkasról egy olyan kompromittáló fotó került nyilvánosságra, amelyen egy náci karlendítésre emlékeztető mozdulatot tett.

A Momentum elhatárolódik Farkas Péter Barnabástól, és az előválasztáson nem támogatja a továbbiakban a kampányát

 – jelentette be a közösségi oldalán Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, hangsúlyozva: a párt az antiszemitizmus semmilyen formáját nem tolerálja, így nem tudnak olyan személlyel értékközösséget vállalni, aki ilyen jelképeket használ. Ami pedig a Demokratikus Koalíciót illeti – tette hozzá –, bíznak benne, hogy ha „Orbánnal nincs alku”, akkor az antiszemitizmussal sincs.

Fekete-Győr Andrásék azután vonták meg Ózd alpolgármesterétől, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és az MMM jelöltjétől a támogatást, miután 

Farkasról egy olyan kompromittáló fotó került nyilvánosságra, amelyen Katowice városának történeti múzeumában, különböző zsidóellenes feliratok előtt egy náci karlendítésre emlékeztető mozdulatot tett.

 Az alpolgármester később az ATV-nek küldött válaszában tagadta a történteket, mondván: a kéztartása nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel egy mozdulatról. – A fotó a lengyelországi testvérvárosi látogatáson készült 2018-ban. Az ózdi delegációt, amelynek tagja voltam alpolgármesterként, a helyi városvezetés múzeumlátogatásra vitte, ahol egy korabeli utcarészlet-rekonstrukció (díszlet) előtt fotózkodtunk. A képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre – részletezte az előválasztás képviselő-jelölte, hangsúlyozva: aljas rágalom ennek az ellenkezőjét belemagyarázni. 

Farkas Péter Barnabás magyarázkodása ugyanakkor az MSZP-t sem győzte meg. A szocialisták szerint 

szó sincs integetésről, a környezet és a szituáció ismeretében a helyzet egyértelmű: amit látunk, az egy náci karlendítés.

Ezért arra szólítják fel Farkas Péter Barnabást, hogy lépjen vissza a jelöltségtől, az indulását még támogató pártokat pedig arra kérik, kövessék a Momentum példáját, és vonják vissza a támogatásukat a képviselőtől. A szocialisták reakciója annak fényében viszont nem meglepő, hogy az MSZP a Párbeszéddel együtt Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében Kiss Sándort, az MSZP ózdi önkormányzati képviselőjét indítja Farkassal szemben az előválasztáson.

A történtekre reagálva a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is közleményt adott ki, amelyben leszögezte: 

Aki antiszemita nézeteket képvisel és kisebbségek ellen uszít, annak nincs helye a magyar politikában, médiában, illetve közhivatalban.

A szervezet továbbá azt javasolta az ózdi alpolgármesternek, hogy a jövő héten látogasson el a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba, és tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek. Szavaik szerint 

Farkasnak minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, hogy nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. 

– Amennyiben nem hajlandó erre, az a szövetség számára azt jelenti, hogy a politikusnak szüksége van a rasszista, antiszemita szavazóbázisra, ami a Mazsihisz számára elfogadhatatlan – fűzték hozzá.

Válaszul Ózd alpolgármestere közölte: a Mazsihisz reakciója példaértékű a magyar közéletben, ezért örömmel fogadja el a meghívásukat.