Budapesten a katolikus világ szeme

A koronavírus-járvány miatt az eredeti időponthoz képest egy évvel később, de a mai nappal megkezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, aminek idén Budapest ad otthont. A vallási programok mellett családi és ifjúsági programokkal, kiállításokkal és különböző kulturális eseményekkel várják az érdeklődőket. Az egy héten át tartó rendezvény végén, szeptember 12-én Ferenc pápa tartja a kongresszust lezáró szentmisét a Hősök terén.

2021. 09. 05. 6:45
null
Budapest, 2021. szeptember 4. rdekldk a Szent Istvn tren a Nemzetkzi Eucharisztikus Kongresszus megnyitja eltti napon, 2021. szeptember 4-n. MTI/MTI Fotszerkesztsg/Szigetvry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Története során másodszor rendezik Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ami ma a Hősök Terén egy nyitó szentmisével kezdődik. A bazilika melletti Szent István téren az egész rendezvény ideje alatt könyvvásárral, könyvhéttel, hungarikumok bemutatójával és különböző kulturális eseményekkel várják a látogatókat. Az itteni szabadtéri színpad lesz a XV. Ars Sacra Fesztivál fő helyszíne is, ahol koncertekkel fűszerezik a kongresszus programját, többek között fellép Sebestyén Márta és a Kaláka együttes is. A Pesti Vigadóban is érdekes kiállításokkal készülnek a szervezők. 

Szeptember 6-tól missziós színpadot állítanak fel a Széll Kálmán téren és az Örs vezér téren is, ahol koncertekkel és különböző programokkal színesítik a rendezvényt.

Ezen a napon a Hungexpo ad majd otthont az előadásoknak, ahova öt kontinensről érkeznek egyházi vezetők. Az előadók között szerepel a Katolikus Shalom Közösséget alapító brazil Moysés Azevedo és Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok pápai tanácsának elnöke is. Hétfőn a „golyóálló” bíborosnak nevezett Orani João Tempesta katekézise következik. A nigériai Onitsha érseke, Valerian Okeke pedig Eucharisztia, az erőnk címen előadást tart a Szent István-bazilikában. Az est háziasszonya dr. Fodor Réka missziós orvos, az Afréka Alapítvány vezetője lesz, de felszólal a bangladesi sziámi ikerpárt szétválasztó orvoscsoport egyik tagja, dr. Csókay András idegsebész is.

Szeptember 7-én a bagdadi érsek, egyben a káld katolikus pátriárka, Louis Raphaël Sako bíboros tanúságtételét hallhatjuk majd, aki az iraki keresztény közösség vezetőjeként a különböző vallásúak közötti párbeszédet szorgalmazza. Szeptember 8-án Charles Maung Bo mianmari bíborosnak, az Ázsiai Püspöki Konferencia elnökének katekézise hangzik el, aki a vallási toleranciát hirdetve elítéli az idén februárban történt katonai puccs után az országon végigsöprő erőszakhullámot. 

Az amerikai Mary Healy, a Pápai Biblikus Bizottság három női munkatársának egyike szeptember 9-én, míg Áder János köztársasági elnök pénteken tesz tanúságtételt a Hungexpón.

Szeptember 10-e a fiatalok napja lesz, amikor Kovács Ákos koncertet ad a Papp László Sportarénában. Másnap a családoké lesz a főszerep, akiknek kézműves-foglalkozásokat, előadásokat és koncerteket rendeznek a Margitszigeten. Szeptember 11-én Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek szentmiséje lesz Kossuth téren, ahonnan az oltáriszentséget kísérő gyertyás körmenet a Hősök terére vonul.

Az esemény utolsó napján, szeptember 12-én Ferenc pápa a reggeli órákban Budapestre érkezik, hogy 11 óra 30 perckor ő pontifikálja a kongresszus záróakkordjának számító szentmisét a Hősök terén.

Közvetlenül a katolikus egyházfő által vezetett misét megelőzően kétórás kulturális műsorral szórakoztatják a résztvevőket, ahol fellép Sena Dagadu, az Irie Maffia énekesnője, továbbá Tóth Gabi, a Jazzation acappella énekegyüttes, valamint Sapszon Ferenc vezényletével az a 2100 fős kórus is, amely 82 énekkarból szerveződött erre az alkalomra.

Budapest másodszor tölti be a házigazda szerepét, mivel 1938-ban is a magyar fővárosban tartották a május 25–29. közötti 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Akkoriban több mint 250 ezren utaztak fel vidékről a fővárosba, hogy a 300 ezer budapesti hívővel együtt részt vegyenek a nemzetközi katolikus rendezvényen. 

A részletes programtervet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján lehet megtalálni.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A kongresszus ideje alatt változik a közlekedés Budapesten. Több útszakaszt lezárnak és sok helyen nem lehet majd parkolni Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt. A korlátozások egy része már életbe lépett, az utolsókat szeptember 17-én oldják majd fel. Hétfő este már lezárták például a Hősök terét és a Kós Károly sétányt, és korlátozzák majd a forgalmat Állatkerti körút egy szakaszán is a tér és a Gundel Károly út között. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából továbbá kiderül, hogy 101 olyan helyszínt jelöltek ki, ahol tilos lesz megállni, 12 útszakaszt zárnak majd le szakaszosan és időszakosan, teljes lezárásra pedig 44 helyen kell számítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.