„Csak ingerült voltam és a vállára tettem a kezem”

A volt szocialista országgyűlési képviselő tagadja, hogy szexuálisan zaklatta és fojtogatta volna egy takarítónőt. Donáth László azt mondta a bíróságon: csak rászólt az asszonyra, akinek a vállára tette a kezét.

2021. 09. 06. 16:56
Donáth László
A szocialisták volt képviselőjével szemben vádat emelt a Fővárosi Főügyészség Fotó: MTI/H. Szabó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarázkodott hétfőn a II–III. Kerületi Bíróságon Donáth László evangélikus lelkész, az MSZP volt országgyűlési képviselője. 

A vád szerint szexuális ajánlatokat tett egy takarítónőnek, akit fojtogatott is. A vádlott exszocialista azonban úgy magyarázta a történteket a bíróságon, hogy ő csak rászólt rá az asszonyra, és rátette a vállára a kezét. 

Hogy a bizonyítási eljárás végén melyik verziót fogadja majd el a bíró, még a jövő zenéje. Ami biztos: a hétfői tárgyalás volt az utolsó nyilvános ülés. Meg fogják hallgatni a sértettet, Donáth állítólagos áldozatát, ám az asszony erkölcsi okokból zárt tárgyalást kért. Így is lesz.

Fotó: Nagy Lajos

Nézzük, mivel is vádolják a lelkész-expolitikust! Mint arról lapunk beszámolt, Donáth zaklatási, bántalmazási botránya 2019 augusztusában robbant ki. Akkor a TV2-nek az áldozat férje nyilatkozott, aki szerint felesége véletlenül egy takarítóeszközt hagyott egy szentkép alatt a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban, amelyet Donáth László vezet. 

A férj elmondása szerint a volt MSZP-s képviselő ezt meglátva a falnak szorította a feleségét, és a nyakát szorongatta. Mint kiderült, a tettlegesség már csak az utolsó csepp volt a pohárban: az evangélikus lelkészként dolgozó Donáth több fiatal nőt is zaklatott. 

– Sokan és sokáig szenvedtünk tőle. Az idősek és a kövérek megúszták. Ahogy meghallottuk a hangját, amikor bejött az épületbe, már rohantunk. Volt, hogy a vécébe futottunk be előle, mert ha szembetalálkozott vele az ember, akkor mi volt? „Jöjjön a tornaszobába, kedves!” És akkor bevitt mindenkit, elkezdett beszélgetni persze, aztán mindig volt egy kis combfogdosás meg fenékpaskolás – mesélte az egyik áldozat. 

Donáth László – aki a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna apja – a botrány kirobbanása után rögtön azzal védekezett, hogy politikai lejáratókampány áldozata, pedig az ügyben még pszichológus szakértőt is kirendeltek, aki meghallgatta a feljelentő sértettet – írta december 30-án a PestiSrácok.hu. A hírportál értesülése szerint a szakértő nagy segítség minden nyomozásban, hiszen az ilyen esetekben a traumatizáltságot, illetve az élet- és élményszerűséget vizsgálja meg. A szakértő pedig a sértett állításait erősítette meg. 

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség február 5-én vádat emelt Donáthtal szemben aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt. 

Az ügyészség álláspontja szerint feljelentés, orvosi iratok, tanúvallomások és igazságügyi pszichológus szakértői vélemény bizonyítja az elkövetett cselekményeket. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést a vádlottal szemben. 

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 2021. február 19-én – az ügyészség indítványa alapján – tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést az ügyben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést kiszabva a volt szocialistára. 

Az ügyészi indítvánnyal teljes mértékben egyezően – a vádlottra aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását – melynek végrehajtási fokozata börtön – 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Donáth és védője azonban nem fogadta el az ítéletet, tárgyalást akart. 

A bizonyítási eljárás így hétfőn megkezdődött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.