időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Etikai eljárást kezdeményezett a szabolcsi MSZP a jobbikos jelölttel szemben

Magyar Nemzet
2021.09.08. 09:18 2021.09.08. 11:37
Etikai eljárást kezdeményezett a szabolcsi MSZP a jobbikos jelölttel szemben

Nem csitulnak az indulatok a mátészalkai ellenzéki előválasztáson, ahol pár napja egy hangfelvétel is előkerült arról, hogy állítólag a helyi Fidesz segíti a szocialisták kampányát a jobbikos jelölttel szemben. A vádakat minden érintett párt tagadja, a MSZP pedig etikai eljárást kezdeményezett a Jobbik jelöltjével szemben. Ezt azonban a Jobbik állítása szerint a szocialisták delegáltja nem szavazta meg. Az eljárást kezdeményező Halmi József hivatalos értesítést még nem kapott, szerinte a Jobbik a szavazás idő előtti közlésével elárulja az összefogást.

Az Országos Előválasztási Választási Bizottsághoz fordult Halmi József, MSZP-s politikus, a szabolcsi jelölt kampányfőnöke, és etikai eljárást kezdeményezett a jobbikos jelölt, Földi István ellen. Az ügy előzménye az a kiszivárgott hangfelvétel, amely a pár napja került nyilvánosságra. 

A hanganyag akkor készült, amikor egy, a DK-s Papp Ildikónak aláírásokat gyűjtő DK-s aktivista egy helyi érdeklődő kérdésére arról beszél, a választókerületnek és a Fidesznek is az az érdeke, hogy a Jobbik jelöltje veszítsen. 

Vagyis a Fidesz segíti az előválasztáson a DK által is támogatott MSZP-s jelöltet, méghozzá úgy, hogy a kormánypárt mozgósítja a szimpatizánsait, hogy a Jobbik és az MSZP jelöltje közti ellenzéki előválasztáson a szocialista politikusra voksoljanak.

Az elhangzottak után Földi István úgy vélekedett, a szocialistáknak vissza kellene léptetniük a jelöltjüket, és megszüntetni a párttagságát, mert csak így lehet megtartani az ellenzéki szavazók bizalmát.

A DK-s aktivista szavait mind az MSZP, a DK, valamint a Fidesz is cáfolta. – Nem igaz, hogy segítséget kapunk a Fidesztől – szögezte le Papp Ildikó, a DK jelöltje, aki a portálnak azt mondta, szerinte a felvétel úgy készülhetett, hogy a jobbikos Földi István két „besúgója” odasomfordált a pulthoz, és leállt beszélgetni az aktivistákkal. De ő ennek nem volt fültanúja, és nem tud többet a beszélgetésről.

Halmi József, az MSZP helyi elnöke is arról beszélt, hogy nincs megállapodás a Fidesz és az MSZP között, ez csupán a jobbikos jelölt „agyszüleménye” amivel állandóan próbálják lejáratni őt, méghozzá azért, mert Kovács Sándor fideszes képviselő a barátja, együtt nőttek fel.

Értetlenül áll a történtek előtt Kovács Sándor. A Fidesz helyi országgyűlési képviselője szerint mindez Földi István belharca.

Az etikai eljárás megindítását egyébként a Jobbik szerint a szocialisták delegáltja nem szavazta meg, ami utalhat arra, hogy az MSZP-n belül sincs teljes egység. 

Az etikai eljárást kezdeményező Halmi József a Magyar Nemzet megkeresésére azt mondta, ő hivatalos értesítést egyelőre nem kapott a szavazás eredményéről. – Erkölcsileg mindenképp visszásnak tartom, hogy a Jobbik előbb hozza nyilvánosságra a sajtóban az ülés eredményét, mint hogy azt én, mint az eljárás kezdeményezője megkapnám hivatalosan. Ezzel a Jobbik elárulja az összefogást – mondta Halmi József.

A Jobbik egyébként közleményében azt írta: „az MSZP vezetése – a sikertelen és kudarcos figyelemelterelés után – 

továbbra is próbálja elmaszatolni saját jelöltjük tisztességtelenségét, és az egyetlen elfogadható lépés, a csalásra készülő jelölt visszahívása helyett, beállt a hamis vádakkal próbálkozó lebukott helyi politikusai mögé,

immáron kórusban vagdalkozva a hamis vádakkal. Ezzel sajnos a szocialisták elnöksége akarva-akaratlanul csak megerősíti azt a gyanút, hogy nem csupán egyedi, helyi esetről van szó, hanem ennél sokkal többről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.