Fenyegetések és korrupciós vádak jellemezték a Hadházy–Tóth-vitát

Mondhatni egymás torkának esett Zugló két képviselőjelöltje a helyi televízió által rendezett vitán. Hadházy Ákos korrupciógyanús ügyletekkel vádolta Tóth Csabát, az MSZP-s politikus pedig ellenfele kettős mércéjét emlegette. A momentumos jelölt a vitán egy Tóth Csaba érdekeltségébe került alapítványt hozott szóba, amelynek nevén Hadházy szerint egy gyanús eredetű kölcsön és nullaforintos bevétel, illetve kiadás is szerepel.

Hertelendy Gábor
2021. 09. 17. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fenyegetések, korrupciós vádak, személyeskedések – így zajlott le a momentumos Hadházy Ákos és az MSZP-s Tóth Csaba képviselőjelölti vitája a XIV. kerület helyi tévéjében. A Zugló TV közvetítésére azért esett a választás, mert az országgyűlési képviselő, Tóth Csaba rágalmazás vádja miatt feljelentette Gulyás Márton baloldali aktivistát, és egyúttal elutasította a Partizán TV meghívását egy vitára ellenfelével. Tóth Csaba ezután meghívta Hadházyt, aki két feltétellel vállalta el a vitát: élő adásban, vágatlanul és moderátorokkal rendezzék meg a beszélgetést.

A vita elején Tóth Csaba közölte: az elmúlt fél évben a médiában nagyon sokat hallottunk Zuglóról az előválasztás kapcsán. – Nagyon sok alaptalan vád érte a kerületet, és nagyon sok alaptalan vád ért engem – tette hozzá. Hadházy Ákos tagadta, hogy a kerületre mondott volna rosszat, és állította: ő csak a változást kívánja a helyieknek. 

– Mi megtettük a változást, ha ön most is változást akar, akkor az azt jelenti, hogy a Fideszt akarja visszahozni a múltjából ide a kerületbe – vélte a országgyűlési képviselő. 

Hadházy elöljáróban leszögezte: szerinte van független sajtó, Karácsony Gergelyt pedig szavahihetőnek tartja. A korrupciós vádak közül szóba került a parkolási automaták közbeszerzése és üzemeltetésének körülménye is, Hadházy szerint az önkormányzat túl drágán vette a parkolási automatákat, és veszteségesen jött ki belőle a testület. Az egykori LMP-társelnök egy MSZP–Fidesz-paktum létrejöttét sejtette az állítólagos korrupció hátterében. Tóth Csaba szerint nem veszteséges a parkolási üzemeltetés. 

– Mivel nem volt meg a többség az önkormányzatban egy költségvetés megszavazásához, egy fideszes alpolgármestert nevezett ki Karácsony Gergely akkori zuglói polgármester 

– érvelt a kormánnyal való lepaktálás gyanújára.

A vita ezután erős szóváltásokba fajult. 

– Képviselő úr, elítélt bűnözőkkel veszi magát körül!

– mondta vitapartnerének a szocialista képviselő, aki példaként a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusát, Mórocz Jánost és Várnai László helyi civil képviselőt említette. – Ha a közéletet meg akarja tisztítani, akkor kezdje a saját környezetében – tette hozzá.

Hadházy erre közölte, hogy a fent említett személyek csak aláírtak neki, majd jelezte: nem gondolja, hogy teendője lenne a személyekkel. Ekkor a momentumos jelölt úgy reagált:

dokumentumok bizonyítják, hogy a XXII. kerületben, a Gyár utcában egy gyártelepre jegyezték be a képviselő szülővárosában, Zalaegerszegen 2012-ben alapított Első Lépés Inkubátorház Alapítványt, amelyet több zuglói, részben önkormányzati tisztviselő is létrehozott, és százmillió forintos, gyanús körülmények között szerzett kölcsönt is kapott a cég Hadházy szerint.

 – Alsó hangon ötszázmillió forintot érő gyártelepről van szó, amely az ön érdekeltségébe került – állította Hadházy Ákos, megjegyezve: az alapítványnak a beszámolók szerint sem bevétele, sem kiadása nem volt.

– Felmerül a pénzmosás és a vagyon eltitkolásának a lehetősége

 – mondta Hadházy a vitapartnerének. Tóth Csaba alaptalan vádnak nevezte az állításokat. – Próbál hetet-havat összehordani, hogy ne Zuglóról beszéljünk.

Ha olyan vádakat fogalmaz meg, amiket megint itt sejtet, csúsztat, mellébeszél, akkor valószínűleg a bíróságon fogunk találkozni

 – fenyegetett az országgyűlési képviselő. 

Szóba került Zugló lakóparkokkal való túlépítésének és telekértékesítésének vádja is, miszerint az önkormányzat a nyilvánosságot megkerülve értékesíti az Egressy út és az Angol utca sarkán található, összesen 6300 négyzetméteres telket, illetve hogy azok vételára több mint százmillió forinttal kevesebb, mint a három éve becsült értéke volt. Az önkormányzat ezután feljelentette a momentumos jelöltet. – Azzal, amit ön csinált ezzel a hecckampánnyal, azt sikerült elérni, hogy ötven-hatvan család nem fog felújított, új lakásba költözni. 

Az az Egressy tér, ami ott van a telektől száz méterre, amire sok ezer ember vár már évek óta, hogy felújítsák, az most nem lesz ön miatt felújítva

– mondta Tóth Csaba Hadházynak, majd ismét kettős mércét emlegetett vitapartnerével kapcsolatban. – Ön ugyanúgy hallgatott szekszárdi fideszes képviselőként, amikor elfogadták az új alaptörvényt, a médiatörvényt, amikor ellopták a magánnyugdíjpénztárakat, egy szót nem szólt, képviselő úr – közölte a szocialista politikus. Hadházy szerint eddig az volt a vád, hogy nem voltam elég lojális, ugyanakkor 

elismerte Tóth Csaba vádjait, majd közölte: a „trafikbotrány” után megváltozott az álláspontja.

A teljes vitát itt nézheti vissza:


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.