Idén is magas rangú politikai vezetők szólalnak fel a demográfiai csúcson

A mintegy hetven felszólaló között V4-es elnökök és kormányfők is lesznek, de Mike Pence is Budapestre jön szeptember végén.

Forrás: MTI2021. 09. 02. 13:39
NOVÁK Katalin
Budapest, 2019. szeptember 5. Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül hetvenen szólalnak fel a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, amelyet szeptember 23–24-én a Várkert Bazárban rendeznek meg – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Budapesten egy sajtótájékoztatón. 

Novák Katalin elmondta, hogy a felszólalók között nyolc magas rangú politikai vezető is lesz: 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett megszólal majd Mike Pence volt amerikai alelnök, Alekszandar Vucsics szerb elnök, Janez Jansa szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Eduard Heger szlovák miniszterelnök, valamint Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja. 

Tudósok, kutatók, egyházi vezetők és civil résztvevők is jelen lesznek az eseményen, amely egyházi vezetők áldásával kezdődik, a beszédeket pedig kulturális programok színesítik majd – ismertette. Novák Katalin elmondta azt is, hogy a csúcstalálkozó a kormány és három családszervezet, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és az Egyszülős Központ szervezésében valósul meg. 

Az esemény tematikája a fenntarthatóság és a demográfia összefüggése

– mondta el a miniszter, hangsúlyozva: a világ akkor fenntartható, ha születnek gyermekek, ha van kinek továbbadni az örökséget, és ha ezt az örökséget „jobb állapotban adjuk tovább, mint ahogy az elődeinktől megörököltük”. Novák Katalin beszélt arról is, hogy Magyarország a világ fejlett országaihoz hasonlóan demográfiai válságban van. A kormány nem a tömeges bevándorlásban, hanem a gyermekek születésében, a családok támogatásában látja a megoldást.

Emellett hozzáfűzte, hogy a családközpontú gondolkodásnak látható eredményei vannak: 

az elmúlt tíz évben Európában Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv. A komoly eredmények világszerte sokak figyelmét felkeltették, és 

Magyarország a családközpontúan gondolkodók táborát összeterelő erővé vált

– mondta el a kormánypárti politikus, kiemelve: a 2015 óta kétévente megrendezett demográfiai csúcs célja, hogy az érdeklődők megismerjék a magyar döntéseket és az eredményeiket, Magyarország pedig tanulhasson mások példáiból.

A két évvel ezelőtt, 2019-ben megtartott csúcstalálkozón jelentette ki Orbán Viktor, hogy a magyar családpolitikának egyik célja az, hogy Magyarországon anyagi értelemben is jobban járjon valaki, ha gyereket vállal, mintha nem tette volna. Azóta a kabinet bevezette a csed100-at, amely szimbolikusan is mutatja, hogy a Fidesz-kormány komolyan gondolja ezt a törekvést. Júliustól, ha valaki munka után vállal gyereket, hat hónapig magasabb „fizetést” kap az államtól, mint a korábbi jövedelme. 

Borítókép: Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.