Így fog hatni a minimálbér emelése a családtámogatásokra

Ha jövőre sikerül megállapodni a munkavállalókkal abban, hogy kétszázezer forint legyen a minimálbér, az jelentősen megemeli a gyed és a gyod összegét is – erről beszélt Novák Katalin a mai sajtótájékoztatóján. A miniszter azt is elmondta, hogy minden gyermeket nevelő szülő, aki fizetett idén személyi jövedelemadót, számíthat a visszatérítésre jövőre.

2021. 09. 21. 11:33
Közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után Fotó: Novák Katalin Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minimálbér emelése hatással lesz a családtámogatásokra is

– jelentette ki Novák Katalin a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatóján. A családügyi miniszter szerint a jelenlegi munkáltatókkal folytatott tárgyalások alapján jó esély van arra, hogy jövőre 200 ezer forint lesz a minimálbér. 

Ha ez bekövetkezik, akkor 

a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege havi bruttó 280 ezer forintra emelkedik, 

ez több mint 2,5-szer nagyobb, mint amennyi az ellátás maximuma volt 2010-ben. A hallgatói gyed bruttó 140 ezer forintra emelkedik, ez dupla annyi, mint amennyivel az ellátás indult 2015-ben. A harmadik ellátás pedig, amire hatással lesz a tervezett minimálbér-emelés, a gyermekek otthongondozási díja (gyod). Ennek összege jövőre a jogszabályban meghatározott módon a minimálbér szintjére emelkedik, tehát havi nettó 180 ezer forintot kap az, aki beteg gyermekét ápolja otthon. 

Októberben elindul a Magyar Nemzeti Bank Zöld otthon programja, ehhez is kapcsolható lesz a teljesen kamatmentes csok-kölcsön is, 

két gyermek esetén ez 10 millió forint, három gyermeknél 15 millió – részletezte Novák Katalin a további lehetőségeket. 

A személyi jövedelemadó visszatérítése kapcsán a miniszter kitért arra, hogy Orbán Viktor tegnapi bejelentése alapján 600 milliárd forintot fognak visszaadni a gyermeket nevelő családoknak, ez 

egy adózó szülő esetén akár 800 ezer forintos visszatérítést is jelenthet. 

Ezen intézkedés értelmében az ekho szerint adózók és a katások is érintettek lesznek, ők is visszakapják a befizetett adójuk egy részét. Novák Katalin fontosnak tartotta, hogy ha egy családban mindkét szülő dolgozik, akkor mindketten jogosultak a visszatérítésre. 

A járványhelyzetben komoly változás a múlt héthez képest nincsen

– idézte Müller Cecília tisztifőorvos reggeli tájékoztatását Novák Katalin. A családokért felelős miniszter mindenkit arra kért, oltassa be magát. Elmondta azt is, sok idős annak ellenére sem élt az oltás lehetőségével, hogy személyesen felkeresték őket. A politikus hangsúlyozta, 

minden vakcina rendelkezésre áll, az iskolákban pedig tegnap kezdték el beadni a második körös oltást. 

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetője arról beszélt a tájékoztatón, hogy az emelkedő minimálbér segíti a családok helyzetét. – Nincs olyan intézkedés, amit a családok ne éreznének meg – tette hozzá. Szerinte

a szülők kevésbé fogják önmagukat kiszolgáltatottnak érezni az emelésnek köszönhetően, és könnyebben mondanak majd igent az életre, tehát könnyebben vállalnak majd gyermeket. 

Az elnök szerint minél nagyobb egy család, annál inkább kötődik ahhoz a helyhez, ahol él, és a nagycsaládok környezettudatosabban igyekeznek megóvni közvetlen környezetüket. Hozzátette, hogy a Zöld otthon programmal a családok a rezsiköltségeiket is tudják csökkenteni. 

Kérdésre válaszolva Novák Katalin elmondta, hogy nem tud olyan protokollról, ami szerint tilos lenne az online oktatás elrendelése, de a főszabály az, hogy jelenléti oktatásban részesüljenek a gyermekek. A miniszter azt is megerősítette, a kormány továbbra sem tervez lezárásokat bevezetni, ezt Kardosné Gyurkó Katalin amiatt is üdvözölte, mert elmondása szerint a szülőknek jórészt elfogyott a szabadságuk, ezért fontos, hogy a gyermekek ott tudjanak lenni a köznevelési intézményekben. Hozzátette: a gyermekek is igénylik a közösséget, aminek iskolásként részei. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.