Kihelyezett ülést tartott a kormány a haderőfejlesztésről

Orbán Viktor és a kormány tagjai az ülés után megtekintik a Magyar Honvédség őszi hadgyakorlatát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 30. 9:24
ORBÁN Viktor; BENKÕ Tibor
Kihelyezett ülést tart a kormány a haderőfejlesztésről Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kihelyezett ülést tart a kormány a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren kialakított tábori sátorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtök reggel. A kormányülés egyetlen napirendi pontja a magyar haderőfejlesztés áttekintése. Orbán Viktor és a kormány tagjai az ülés után megtekintik a Magyar Honvédség őszi hadgyakorlatát – mondta a sajtófőnök.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A mai kormányülést megelőzően, tegnap a lőtéren kiállították, illetve dinamikus bemutatót tartottak az eddig beszerzett, illetve már megrendelt nehézfegyverzettel, légi eszközökkel. Többek között látható volt a Leopard 2-es tankok mellett Pzh2000-es önjáró ágyú, Gidrán 4x4-es moduláris páncélozott terepjáró járművek, a 2023-tól Zalaegerszegen készülő Lynx gyalogsági harcjármű, illetve H145M többfeladatú könnyű katonai helikopter is. A bemutatón szerepeltek a hazai gyártású új kézifegyverek mellett a Digitális katona program elemei is.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivi

A honvédelmi és haderőfejlesztést, valamint az ipari, technológiai kapcsolatok erősítését szolgálja az a megegyezés is, amit tegnap Csehországban, a magyar érdekeltségbe került Aero Vodochody repülőgépgyárban kötött meg a cseh és magyar fél. Holnap, a kormányülés után pedig a V4-ek honvédelmi miniszterei találkoznak Magyarországon. 

A Honvédelmi és haderő-fejlesztési program Zrínyi 2026 néven indult el, de a 2026-os terven már régen túllépett a szaktárca, és most már a 2030–32-es tervekről, elérendő célokról beszélnek. A Honvédelmi és haderő-fejlesztési program egyik legfontosabb célja – NATO-vállalásainkkal összhangban – többek között egy nehézdandár létrehozása. A vállalások és felajánlások prioritást jelentenek, amikor a haderőfejlesztésről, a haditechnikai eszközök beszerzéséről van szó.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A katonai célú beszerzéseket a nemzeti haderő-fejlesztési célkitűzésekkel és a NATO-vállalásainkkal összhangban, a tárca védelmi tervezési eljárásrendjében meghatározottak szerint a Magyar Honvédség Parancsnoksága kezdeményezi. A képességek kialakításához szükséges haditechnikai eszközök és hadfelszerelések hadműveleti követelményeit minden esetben katonaszakmai alapon határozzák meg. Ezen követelményrendszer alapján történik a HM-en belül a fenti eszközök és felszerelések beszerzésére vonatkozó igény definiálása, a műszaki követelmények meghatározása és ahhoz a szükséges fedezet hozzárendelése.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.