Megemlékezések a 2006-os rendőrterror 15. évfordulóján

Pénteken a Kossuth téren várják a megemlékezőket, és megnyílik a Civil Összefogás Fórum Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállítása is.

Munkatársunktól
2021. 09. 15. 5:58
null
Budapest, 2006. szeptember 20. Rohamrendőrök visznek el egy fiatalembert, aki fel akarta gyújtani a Kossuth téren elhelyezett koporsót, amelyre a tüntetők azt írták: "Temetjük a Gyurcsány-kormányt", a kormány lemondását követelő tüntetésen. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megemlékezésre hív minden hazafit a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ), Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése, valamint a 2006-os őszi népfelkelés és rendőrterror 15. évfordulóján szeptember 17-én, pénteken 17 óra 30 perckor, a Kossuth téren. 

Az eseményen felszólal többek között Gaudi-Nagy Tamás, az NSZJ ügyvezető igazgatója, valamint Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke. A szervezők megtekintésre ajánlanak két megrázó tényfeltáró dokumentumfilmet, főleg azoknak – írják –, akik nem tudják, vagy már elfelejtették mi történt 2006 őszén, esetleg kételkednek a 2006 őszi rendőrterror megtörténtében, vagy akik a magát felelősnek nem érző akkori miniszterelnöknek csak a mai fiatalok felé trendinek maszkírozott arcát ismerik. A rendőrterror valódi arcának megismerését segíti továbbá a Jelentés a Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2006. őszi rendőrterrorral és megtorlásokkal összefüggő jogvédő küzdelmeiről a 10. évfordulón című dokumentumkötet, amelyet az NJSZ korábban a 14. évforduló alkalmából digitális formában is közzétett.

Szintén pénteken nyílik meg a Civil Összefogás Fórum Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállítása Gyurcsány Ferenc, az MSZP zárt balatonőszödi frakcióülésén elmondott 2006-os beszéde apropóján. Elsőként a Budapest V. kerületi Erzsébet téren lesz megtekinthető a korabeli dokumentumok, felvételek alapján összeállított tárlat. 

A kiállítás bemutatja az akkori hatalom felelősségét a szólásszabadság jogának megtiprásáért, valamint a békés demonstrációk vérbefojtásáért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.