Szijjártó Péter videóban mutatott görbe tükröt az angol bírálóknak

Az Európa Bajnokság döntője előtt a Wembley-stadionban készült videóval reagált Szijjártó Péter a magyar–angol világbajnoki selejtezőn a Puskás Arénában, a magyar drukkerek viselkedését érő bírálatokra; a felvételt a külgazdasági és külügyminiszter pénteken tette közzé a közösségi oldalán.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter - MTI2021. 09. 03. 12:23
London, 2021. június 29. Angol szurkolók ünnepelnek, miután a válogatott 2-0-ra gyõzött a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjének Anglia-Németország mérkõzésén a londoni Wembley stadionban 2021. június 29-én. MTI/EPA/AFP/Justin Tallis Fotó: Justin Tallis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi »ellenséges budapesti hangulat miatt« – írta posztjában a miniszter, hozzátéve: 

„az angliai felvételen az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat?” 

– tette fel a kérdést Szijjártó Péter. 

A miniszter által közzétett videót itt tekintheti meg: 

 

Később a kettős mérce alkalmazásáról beszélt

A brit médiában megjelent egyöntetű elítélés mellett megszólalt Boris Johnson miniszterelnök is, aki tweetjében „teljes mértékben elfogadhatatlannak” nevezte, hogy az angliai játékosokat rasszista támadások érték Magyarországon. A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy „tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiirtsák a sportágból”.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a szlovéniai Brdo pri Kranjuban reagált a brit miniszterelnök szavaira, ahol az EU-tagországok külügyminisztereinek informális tanácskozásán vesz rész. Szijjártó Péter a közmédiának nyilatkozva elmondta: 

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy Boris Johnsonnal baráti kapcsolatot ápolunk, hiszen együtt szolgáltunk viszonylag hosszú ideig külügyminiszterként. Ezért minden tisztelettel a miniszterelnök irányában mondom azt, hogy egy ilyen súlyos kérdésben a kettős mérce alkalmazásától végre el kellene tekinteni.

A miniszter emelett leszögezte:

 a kettős mérce alkalmazása sem a politikában, sem a sportban nem helyes.

Az erről készült videót itt láthatja:

 

A brit média a rasszizmus vádjától hangos

A csütörtök esti mérkőzésen az angol válogatott tagjainak elmondása szerint a magyar drukkerek gúnyosan adtak hangot a nemtetszésüknek, amikor a vendégcsapat játékosai rasszizmusellenes gesztusként fél térdre ereszkedtek a kezdés előtt, majd az angol gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára, illetve rasszista rigmusokat énekeltek. 

Az angolok már előre eldöntötték, hogy a magyarok rasszisták

Az angol média nagyon rasszistának akarta látni a magyarokat. Már a meccs előtti sajtótájékoztatón is látszott, hogy ki vannak hegyezve a témára az angol újságírók. A szövetségi kapitányokhoz intézett kérdéseik alapján olyan érzése támadt az embernek, hogy jobban érdekli őket, mi történik majd a lelátón, mint az, hogy mi történik majd a pályán.

Tovább olvasok

Borítókép: MTI/EPA/AFP/Justin Tallis

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.