Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Anglia

Tehetséggondozó újságírói programot indít a Mediaworks

A gyakorlatorientált program során a résztvevők szerkesztőségi gyakorlatot is szerezhetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: Unilife2021. 09. 28. 14:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatorientált tehetséggondozó programot indít a Mediaworks Hungary Zrt., amely során a résztvevők a magyar konzervatív sajtó kiemelkedő szereplőiből összeállított előadókkal és mentorokkal dolgozhatnak együtt — olvasható a Unilife cikkében.

Ha érdekel a média világa, szeretsz írni, de nincs még szerkesztőségi gyakorlatod, publikációs rutinod, vagy netán az elméleti tudásod már megvan, de a gyakorlati médiamunka még hiányzik, akkor a Mediaworks Tehetséggondozó Programja neked szól!

Az alábbi videóban a program előadói és mentorai közül mutatkoznak be néhányan.

A tehetséggondozóra felvett jelentkezők méltányos és versenyképes díjazásban részesülnek. Döntően a 22 és 30 év közötti, még a karrierjét építő korosztályt várják, de nincs meghatározott korhatár a jelentkezés során.

Jelentkezési határidő: 2021. november 15. (Fotó/Mediaworks)

A program elindul:

  • alapszinten azoknak, akiket érdekel a média világa, de még nincs szerkesztőségi gyakorlatuk, illetve azoknak,
  • akik már részt vesznek valamilyen egyetemi kommunikációs képzésben. Ebben az esetben a gyakorlati médiamunka tapasztalatainak megosztása kerül előtérbe az elméleti háttéranyagok megismertetésével szemben.

A program során a résztvevők a magyar konzervatív sajtó kiemelkedő szereplőiből összeállított előadókkal és mentorokkal dolgozhatnak együtt. Döntően a belpolitikai érzékenységű fiatalok érdeklődését szeretnék felkelteni, de lehetőség lesz a rovatok szerinti és a platformok szerinti specifikációra is: külpolitikára, gazdaságra, kultúrára és sportra. Ezenfelül a multimédiás, rádiós, tévés aktivitásokat is támogatják.

Jelentkezési feltételek:

  • Már folyamatban lévő egyetemi képzés vagy egyetemi diploma.
  • Önéletrajz.
  • A haladó szintre jelentkezőktől publikációs lista, az alapszintre jelentkezőktől egy maximum 3000 karakteres, aktuális belpolitikai témában születő véleménycikk.
  • Motivációs levél, amelyben szerepel egy maximum kétperces motivációs videó. Ebben a jelentkezés okát kell ismertetnie a jelentkezőnek. A videóanyagot egy zárt YouTube-csatornára kell feltölteni. (A zárt YouTube-csatornára feltöltött anyagot te kezeled, azt nem veszik át adatkezelésre, hanem csak a döntést előkészítő háttéranyagnak tekintik. A felvételi eljárás végén a videódat természetesen te magad bármikor törölheted.)
  • A magas szintű nyelvismeret előnyt jelent.

 

A válogatás két körben történik: a beküldött írásos anyagok alapján a kiválasztottaknak még egy írásos felvételi teszten és egy felvételi interjún is részt kell venniük. Csak ezek után kaphatják meg az ajánlatot a szerződés aláírására.

Ne maradj le, jelentkezz most! — írják.

A jelentkezés határideje: 2021. november 15.

Az anyagokat a [email protected] e-mail-címre várják, tárgyban a „Tehetséggondozásra jelentkezés” címszó feltüntetésével.

A pályázatról ugyanezen az e-mail-címen vagy az 1/920-6984-es telefonszámon lehet érdeklődni, valamint elolvashatod a gyakran ismétlődő kérdésekre adott válaszokat a Mediaworks Tehetséggondozó Program Facebook-oldalán.

A program helyszíne Budapest, a cég Üllői úti székháza.

Ha tovább olvasol, a következő kérdésekre kapsz választ:

– Mikor indul a program?

– Hány fővel zajlanak a tehetséggondozó foglalkozások?

– Mekkora a díjazás?

– Meddig kapom a díjazást?

– Vidéki vagyok, határon túli vagyok. Jár utazási és szállás-hozzájárulás? 

– Milyen tanúsítványt ad a képzés?

– Van korhatár?

– Kötött elfoglaltságaim vannak és/vagy egyetemre járok, ahonnan csak az órarendem réseiben tudnék a foglalkozásra eljárni. Ez akadály?

– Mire számítsak, ha meghívnak egy interjúra?

– Milyen legyen a videó, amit beküldök? Hogyan küldjem be?

– Egy adott napon maximum hány órát vesz igénybe a foglalkozás?

– Milyen szerződést kell aláírni?

– Tankönyvekre szükség lesz?

– Mi számít portfóliónak? Mit ismernek el publikációnak?

– A foglalkozásokra be lehet csatlakozni online?

– Hol lesz a program?

– Utánaolvastam a Mediaworksnek, látom, hogy van tévéjük, rádiójuk és egy csomó magazinjuk is. Tájékozódhatok ilyen irányokba is?

– Mikor indul a program?

 

Gyakran ismétlődő kérdések és válaszok

– Mikor indul a program?

A jelentkezés határideje november 15-e, amit az érdeklődés függvényében esetleg meghosszabbíthatunk. Az interjúztatások a jelentkezési határidő lezárulása után két héten belül lezajlanak. A sikeres pályázók kiértesítése és a szerződések aláírása október második felében kezdődik. Ezt követően lesznek az első csoportok első órái.

– Hány fővel zajlanak a tehetséggondozó foglalkozások?

A foglalkozásokon részt vevők maximális létszáma 16 fő, vagyis garantált az ideális kiscsoportos légkör. Amikor nem előadásokat hallgatsz, akkor egy csak rád figyelő mentor mellett szerezhetsz újságírói tapasztalatokat, s ilyenkor teljesen személyre szabott, csak rád fókuszáló tapasztalatszerzés részese lehetsz.

– Mekkora a díjazás?

A díjazás összegéről a kommunikációs protokollunk szerint most csak annyit tudunk jelezni, hogy az méltányos és versenyképes juttatás lesz. A konkrét összegről azoknak adunk majd tájékoztatást, akik a sikeres jelentkezés és az interjúztatás után odáig jutnak, hogy szerződést kínáljunk nekik.

– Meddig kapom a díjazást?

A szerződés fennállása alatt folyamatosan. A cél azonban az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt olyan piacképes tudásra tudjatok szert tenni a médiaszakmában, amelynek köszönhetően a cég valamelyik médiaműhelyében vonzó karrierút tud előttetek nyílni.

– Vidéki vagyok, határon túli vagyok. Jár utazási és szállás-hozzájárulás?

Sajnos nem.

– Kik a program előadói és gyakorlatvezetői?

A Mediaworks legfontosabb közéleti szerkesztőségeinek ismert és elismert szerkesztői, újságírói. Az előadók és a mentorok közül néhányat a képzés Facebook-oldalán személyesen is megismerhettek egy-egy bemutatkozó videó alapján. Ott lesz a tanárok között Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet jelenlegi és Ballai Attila, a Magyar Nemzet előző főszerkesztője, Nagy Árpád, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, valamint Szentesi Zöldi László publicista. Az előadók körét erősíti Villányi Károly, a Mediaworks–Hírcentrum főszerkesztője és Jakubász Tamás, a Mediaworks–Hírcentrum főszerkesztő-helyettese is. A tanári gárdában számos olyan kollégánk is képviselteti magát, aki most vagy korábban hivatalos médiaképzéseken oktatott: ilyen lesz a tanári karunkban Tóth Loretta vagy Csejk Miklós. Ezzel nem ért véget a sor: de már ez a névsor is világosan mutatja, a programunk elsődlegesen gyakorlatorientált lesz, hiszen minden előadónk valamelyik jeles médiaműhelyünk tevékeny tagja. A mentorok pedig gyakorló újságírók, szerkesztők lesznek, akikkel akár egy-egy tudósításra, sajtótájékoztatóra is elmehettek majd, hogy velük együtt éljétek át a média nyújtotta folyamatos pörgést.

– Milyen tanúsítványt ad a képzés?

Gyakornoki programunk nem az oktatás, hanem a tehetséggondozás tevékenységi körében értelmezendő, így a részvétel elismeréseként általunk kiállítható dokumentum egy hivatalosan validált okmány lesz. Ennek erejét és jelentőségét nem a formális jellege, állami elismerése, hanem a mögötte álló gyakornoki program tekintélye adja. Ebben egyébként nincs semmi kivételes: a program dokumentálása során mi is ugyanúgy járunk el, ahogy a tehetséggondozó munkát folytató egyéb szellemi vállalkozások. Abban viszont biztosak lehettek, hogy minden önéletrajzban kellő súllyal szerepeltethetitek a nálunk elvégzett tehetséggondozó foglalkozást.

– Van korhatár?

Döntően a 22 és 30 év közötti korosztályt célozzuk meg, azt a generációt, amelyik most építi a karrierjét, s a média területén szeretné kifutni a lehető legjobb formáját. Szoros kivételként a karriert újrakezdeni kívánókra is kíváncsiak vagyunk. Ha valaki kilóg a megadott korhatárok közül, de nagyon motivált, akkor ne fogja vissza magát. Lássuk, mire megyünk egymással!

– Kötött elfoglaltságaim vannak és/vagy egyetemre járok, ahonnan csak az órarendem réseiben tudnék a foglalkozásra eljárni. Ez akadály?

Elvben nem, a gyakorlatban viszont mindkét helyzet megoldandó problémát jelent. Ha sok ilyen helyzetben lévő jelentkezőnk van, igyekszünk megoldást találni erre a kihívásra is. A lényeg mindenesetre az, hogy a tehetséggondozó foglalkozás három különböző részében hetente legalább 30 órában foglald el magad az általunk biztosított keretek között. Ez úgy áll össze, hogy hetente lehet legalább négy óra olyan foglalkozásod, amelyen előadásokat hallgatsz. A heti harminc órához hátralévő rész pedig részint a mentor felügyelete alatt zajló újságírói szakmai tapasztalatszerzésből, részint a tehetséggondozást végző előadók és mentorok instrukciói alapján végzett saját szellemi tartalmak előállításából tevődik össze.

– Mire számítsak, ha meghívnak egy interjúra?

Tudnunk kell, ki mennyire jártas a közéletben, mennyire tájékozott a világ dolgaiban, tehát egyfajta közéleti tájékozottság elengedhetetlen. Ezt fogjuk felmérni az interjút megelőzően egy 15 perces, írásos tesztben s egy röviden kifejtendő választ igénylő esszékérdéssel. Ezután – szintén 15 perc erejéig – beszélgetés következik. A beszélgetésre felkészülve hozd képbe magad a közélet általános kérdéseiben, tudd, milyen kormányzati szervek, intézmények, pártok határozzák meg a közéletünk, gazdaságunk és kultúránk dimenzióit – s tudd azt is, hogy kik a meghatározó szereplők ebben a világban.    

– Milyen legyen a videó, amit beküldök? Hogyan küldjem be?

Nem szükséges hozzá profi vágás, zenei aláfestés – bár aki tud ilyet is csinálni, az ne fogja vissza magát. De a lényeg mindössze önmagad hiteles felmutatása és eladása. Nem kell semmi póz, légy az, aki vagy. Mutasd meg magad, érzékeltesd, hogy vannak gondolataid a világról, s hogy köztünk van a helyed. Az viszont fontos, hogy a megadott két percbe mindenképpen szorítsd be magad: ez is egy teszt, annak a tesztje, hogy képes vagy-e korlátok között tartani az ambícióidat. Tekints úgy erre a videóra, mintha egy motivációs levelet írnál nekünk – csak mindezt szóban add elő. Az önéletrajzoddal, a motivációs leveleddel és a publikációs listáddal együtt a [email protected] e-mail-címre elküldött e-mailbe kérjük bemásolni azt a linket, amelyen keresztül a zárt YouTube-csatornára feltöltött videóanyagod számunkra elérhető. A zárt YouTube-csatornára feltöltött anyagot te kezeled, azt mi nem vesszük át adatkezelésre, hanem csak a döntést előkészítő háttéranyagnak tekintjük. A felvételi eljárás végén a videódat természetesen te magad bármikor törölheted. Az adatkezelésünkkel kapcsolatos tájékoztatót megtalálod a https://mediaworks.hu/adatvedelem/ oldalon.

– Egy adott napon maximum hány órát vesz igénybe a foglalkozás?

Lesz hetente legalább négy óra olyan foglalkozásod, amelyen előadásokat hallgatsz. Ezt akár összevontan is igényelheted. Aztán van még a mentorok mellett töltendő tapasztalatszerzés ideje. Minden más az előadók és a mentorok instrukciói alapján végzendő szellemi tartalom-előállítás lesz – iskolásan szólva: a „házi feladatok” elkészítése.

– Milyen szerződést kell aláírni?

Olyat, ami számodra is, számunkra is kellő garanciát jelent. Te azt szeretnéd, hogy biztosítva lásd: ha kellően motiváltan veszel részt a programunkon, biztos lehess abban, hogy a díjazásodat rendben megkapod. Lesznek erre garanciák a szerződésben. Mi pedig abban szeretnénk biztosak lenni, hogy azokkal dolgozunk együtt, akiknek köztünk a helye. Lakva ismerni meg egymást – hangzik a mondás. Ha összebútorozunk, s kiderül, nem az a lényeg számodra, hogy a tudásodat gyarapítsd, hanem csak a bevételeidet számolod, akkor civilizáltan meg kell tudnunk válni egymástól. A szerződés számunkra erre is garanciát fog adni. De ne aggódj, minden nagyon korrekt módon zajlik: ha valamiben elmaradsz, ha gondjaink vannak a hozzáállásoddal, mindig visszajelzünk. Előbb sárga lap van, ha van, s nem a piros lappal kezdünk.

– Tankönyvekre szükség lesz?

Nem. Ez nem oktatás, hanem egy gyakorlatorientált program, vagyis itt mindent a média működésének közvetlen közelében sajátíthatsz el. A „tankönyvünk” az a médiatér, amelyben nap nap után cikkek jelennek meg. Ezt fogjuk elemezni, ebben a médiakörnyezetben teszünk téged otthonosan tájékozódni képes újságíróvá.  

– Mi számít portfóliónak? Mit ismernek el publikációnak?

A mai médiatérben tág tere nyílik az írásos önkifejezésnek: egy fiatal ma már blogot írhat, s olyan posztokat is közreadhat a közösségi médiában, amelyek egy-egy igényes cikknek is beillenek. Erre nyilvánvalóan tekintettel vagyunk: így nemcsak a mainstream sajtóban megjelent publikációkat fogadjuk el viszonyítási alapnak a portfóliódban, hanem bármilyen olyan megnyilvánulást, amelyet bármilyen kommunikációs platformon jegyeztél, s amelyről úgy érzed: jól kifejezi a gondolataidat. Portfólió nélkül, de a világra nyitott érdeklődő fiatalként is jelentkezhetsz: hidd el, a bemutatkozó videód, illetve a vizsgán mutatott produkciód is elég lehet ahhoz, hogy megítéljük a tehetségedet.

– A foglalkozásokra be lehet csatlakozni online?

Nem. Nem hiszünk a hibrid jelenlétben. Ez a képzés a gyakorlatról, az előadóinkkal és a mentorainkkal kiépített közvetlen intellektuális kapcsolatról szól.

– Hol lesz a program?

Budapesten, a Mediaworks Üllői úti székházában (1082 Budapest, Üllői út 48.). Az épület nagyon jól megközelíthető helyen, a Corvin-negyedben, a Corvin mozitól és a Corvin Plázától pár lépésre van.

– Utánaolvastam a Mediaworksnek, látom, hogy van tévéjük, rádiójuk és egy csomó magazinjuk is. Tájékozódhatok ilyen irányokba is?

A tehetséggondozó program kezdetben az írott sajtó kategóriájában indul, amely egyaránt magában foglalja a printes és az online újságírást. De tudnod kell, hogy az online újságírás ma már számtalan multimédiás eszközt használ: beágyazott videókkal, podcastekkel, fotógalériákkal is dolgozunk. Lesz módod tehát arra, hogy az írott sajtó területén túlra mutató ambícióidat is felmutathasd. De nem véletlenül kezdünk mindent az írott sajtóval: aki nem tud hírt, hírösszefoglalót, tudósítást írni, az elveszett lesz a média területén. De amíg a megfelelő újságírói alapokat megszerzed, figyelünk rád. Ha rádióbarát a hangfekvésed, s képernyőre termett a megjelenésed, akkor alternatív irányokba is fejleszteni kezdjük a képességeidet.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.