Varga Judit: Lehet egyszerre patriótának és európainak lenni

A miniszter a Nemzetek Európája Karrierprogram nyitóünnepségén vett részt, ahol a képzés fontosságát és a magyar diplomaták munkáját is méltatta.

Forrás: MTI2021. 09. 09. 16:49
null
20200507 Budapest dr. Varga Judit igazságügyi miniszter fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan szakemberekre van szükség, akik az Európai Unió stratégiai érdekeit a magyar nemzeti érdekekkel együtt tudják képviselni, mivel csak akkor lehet Európa erős, ha a tagállamok erősek

– jelentette ki Varga Judit csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), ahol a Nemzetek Európája Karrierprogram nyitóünnepségét tartották. Az igazságügyi miniszter hozzátette: nemzeti önállóságra, önazonosságra igenis szükség van, az egyedi nemzeti sajátosságot nem szabad „a szőnyeg alá söpörni”.

A miniszter több példát is említett, amelyek magyar javaslatra kerültek be az európai jogalkotásba, és reményét fejezte ki, hogy hasonló eredményt érnek el a bevándorláspolitikában is. – Be kell látni, hogy ha nincs közös európai megoldás, bizonyos területekről vissza kell adni a döntést tagállami hatáskörbe – húzta alá Varga Judit. Az ünnepségen a politikus a képzés fontosságáról szólva hangsúlyozta: olyan szakemberekre van szükség, akik nemcsak az európai intézmények folyosóin, hanem az uniós szakpolitikák útvesztőiben sem tévednek el, s rátermettségükkel megtalálják a legjobb megoldásokat.

– Nem egyszerű a magyar diplomata sorsa, ezért az NKE képzése során igyekeznek a hallgatókat olyan gyakorlati és elméleti tudással felvértezni, amelynek révén hosszú távon is komoly sikereket érhetnek el nemcsak saját szakmai karrierjükben, hanem Magyarország szolgálatában is

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve: ha nem vagyunk intellektuálisan felvértezve, nem készülünk fel a nehézségekre, alul fogunk maradni.

Továbbá Varga Judit örömét fejezte ki, hogy a karrierprogram első évfolyama sikeres évet zárt, s üdvözölte azt a 19 kiválasztott hallgatót, akik most kezdik meg tanulmányaikat.

– Az, hogy ilyen sokan jelentkeztek, azt jelzi, mennyire elkötelezettek a magyar emberek az európai uniós tagság s Magyarország uniós politikájának képviselete iránt. 

– mondta. 

Kitért arra is, hogy a mostani hallgatók kiváltságos időkben lehetnek a képzés résztvevői, most zajlik ugyanis az Európai Unió és Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat. A miniszter külön köszönetét fejezte ki a diplomáciai testület – az évnyitón is megjelent – tagjainak, szerinte a jelenlétük, érdeklődésük is jelzi, milyen aktív a párbeszéd az uniós tagállamok és a magyar kormány között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.