A baloldalhoz képest töretlen a kormánypártok népszerűsége

Októberre a teljes népességen belül negyvenöt százalékra erősödött a Fidesz–KDNP-pártszövetség támogatottsága, miközben a baloldali összefogásé harminchét százalékra zuhant. Az előválasztás szemmel láthatóan kudarccal végződött a Gyurcsány Ferenc által vezetett összefogás számára: a teljes népességen belül az augusztusi negyvenkét százalékos támogatottságukhoz képest októberre öt százalékpontos visszaesés tapasztalható – áll a Társadalomkutató Intézet legújabb elemzésében.

Magyar Nemzet
Forrás: Társadalomkutató Intézet2021. 10. 11. 15:12
Orbán Viktor válaszolt Galla Miklósnak c. cikk képcseréjéhez Forrás: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előválasztásnak nevezett mozgósítási verseny nem járt politikai haszonnal a baloldal számára.

 Az elmúlt két hónap nemhogy erősítette a kormányellenes pártszövetséget, hanem éppen ellenkezőleg, öt százalékponttal gyengítette a Gyurcsány Ferenc által vezetett összefogás támogatottságát a teljes népességen belül

 – mutat rá a Társadalomkutató Intézet legfrissebb elemzése. A kutatóközpont közölte: a szervezetlenül lebonyolított előválasztás, a háttéralkukkal átvert választók haragja, a nyilvánosság számára kiteregetett belső konfliktusok, valamint a Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között lejátszódó „vissza nem lépési” verseny egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy októberre öt százalékpontnyi kormánykritikus szavazó ábrándult ki a baloldalból.

A Társadalomkutató októberi közvélemény-kutatása szerint a teljes népességen belül 

a Fidesz–KDNP-pártszövetség támogatottsága negyvenöt százalékra erősödött az augusztusi negyvenhárom százalékról, miközben a baloldali összefogásé harminchét százalékra zuhant az augusztusi negyvenkét százalékhoz képest. 

Ezek alapján kijelenthető, hogy az előválasztás alatt nem sikerült a baloldali szavazótábort gyarapítani. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk októberben egyaránt egy-egy százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népességen belül, míg egyéb pártok támogatottsága gyakorlatilag mérhetetlen. Feltételezhetően a kiábrándult baloldali szavazók erősítik a bizonytalanok táborát, amelynek aránya az augusztusi tizenhárom százalékról októberre két százalékponttal növekedett (15 százalék).

Forrás: Társadalomkutató

– Szinte minden korcsoportban vezet a Fidesz–KDNP: 

a 30–59 évesek korcsoportjában 43 százalékos támogatottsággal rendelkeznek, míg a baloldal népszerűsége csupán 39 százalékos. A 60 évnél idősebbek körében – amely csoportba tartozik minden harmadik választópolgár – a kormánypártok népszerűsége töretlen: az említett korcsoport 59 százaléka a Fidesz–KDNP vezetésével képzeli el Magyarország jövőjét, míg mindössze 28 százalékuk szavazna a Gyurcsány-listára. 

Egyedül a 18–29 közötti korosztályban látható, hogy a baloldal népszerűbb lenne a kormánypártoknál. A korosztályba tartozó minden negyedik választó a kormánypártokra (25 százalék), míg minden második a baloldalra (ötven százalék) szavazna – írta a kutatóintézet, majd kiemelték: 

a fiatalok körében is öt százalékot zuhant a baloldal augusztushoz képest, azaz a legkevésbé aktív szavazóréteg is kiábrándulással jellemezhető.

Forrás: Társadalomkutató

Borítókép: MTI/Bruzák Noémi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.