időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo
A civil szervezett harmincéves fennállását ünneplik ma az ország legnagyobb városában

A fővárosi polgárőrök Budapest közbiztonságáért szolgálnak

Szemán László János
2021.10.02. 09:00 2021.10.02. 12:52
A fővárosi polgárőrök Budapest közbiztonságáért szolgálnak

Polgárőrök nélkül ma már Budapest közbiztonsága sem volna olyan szinten biztosítható, amilyet a közvélemény elvár. A kétezer fővárosi polgárőr kiemelkedően teljesített az eucharisztikus kongresszus és a pápalátogatás biztosításában is.

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli idén a polgárőrség. Az évforduló alkalmából díszünnepséget rendez szombaton a Budapesti Polgárőrség, amelyen meghívott vendégként beszédet mond Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya és Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Még 1991. április 24-én tömörültek szövetségbe a lakossági, népi kezdeményezésre létrejött „önvédelmi csoportok”, és létrehozták érdekképviseleti, érdekérvényesítő szervezetüket, az Országos Polgárőrszövetséget. 

A polgárőrség az elmúlt harminc év alatt amatőr bűnmegelőzési szervezetből professzionálissá vált. Ma már több mint hatvanezer polgárőr járul hozzá napról napra önkéntes munkájával Magyarország köznyugalmához.

A Budapesti Polgárőrség a kezdeti, néhány száz fős létszámát megsokszorozva ma már, Kardos Pál elnökletével, csaknem kétezer polgárőr munkáját fogja össze. Több mint ötven egyesület technikai eszközeivel, hely- és személyismeretével, a lakosság bizalmának támogatását élvezve segíti a hivatásos rendvédelmi szerveknek, önkormányzatoknak és az intézményeknek a bűnmegelőzés terén az élhető és biztonságos környezet érdekében végzett tevékenységét.

Kiemelkedő volt a budapesti polgárőrök helytállása az eucharisztikus kongresszus és kiemelkedő a jelenleg is zajló vadászati világkiállítás rendjének biztosításában. Emellett folyamatosan járőröznek a fővárosi kerületekben.

Nincs olyan nap, hogy ne adhatnának hírt a helytállásukról, melyre csak néhány példát ismertetünk.

Egy XXIII. kerületi, Nagykőrösi úti benzinkúton tartózkodtak szeptember 22-én éjszaka a Lőrinc-Kertváros Polgárőrcsoport tagjai, amikor egy férfira lettek figyelmesek, aki két konzervdobozzal a kezében, szemmel láthatóan igen sietősen távozott a shopból. Szóba elegyedtek vele, majd odaért a kútkezelő is, és igazolta a gyanújukat: elmondta, hogy a férfi fizetés nélkül távozott. 

Fotó: Budapesti Polgárőrség

Kollégáink kérésére a BRFK Tevékenységirányítási Központja rendőrjárőrt küldött a helyszínre. A férfi táskájának átvizsgálásakor a boltból származó élelmiszerek kerültek elő, mintegy 11 ezer forint értékben. További ellenőrzés során kiderült, hogy többszöri tulajdon elleni szabálysértés van a számláján. A rendőrök a férfit előállították.

Lámpaoszlopnak hajtott és kettészakadt egy személyautó szerdán este a IV. kerületi Külső Szilágyi úton, a Bőröndös utca közelében. A fővárosi hivatásos tűzoltók mellett az Újpesti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is részt vettek a műszaki mentésben. 

Fotó:  Újpesti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A balesetben a sofőr és az utas is megsérült. A roncsok a villamossínek két oldalára sodródtak.

Ismét jókor voltak jó helyen polgárőreink: a Lőrinc-Kertváros Polgárőrcsoport tagjai múlt szombaton este a XVIII. kerületben nyújtottak segítséget egy nőnek, aki a szemük láttára lett rosszul és esett össze az utcán. A helyszínen tartózkodó egység hívására odasietett az aznap este egy másik autóval szintén szolgálatot teljesítő mentő szakápoló társuk is. 

Fotó: LKPCS

Így szakképzett felügyelet mellett várták meg a mentőszolgálat munkatársainak kiérkezését, akik ellátták a nőt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.