A légimentők vezetője szerint kötelezővé kellene tenni az oltást

Radnai Márton szerint semmiképp nem járja, hogy komoly szaktekintélyeknek közösségi oldalakon terjedő álhírekre kell reagálniuk.

Forrás: Mandiner2021. 10. 21. 9:26
null
Nyíregyháza, 2021. június 21. Második oltáshoz használatos, orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 21-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radnai Márton, a Magyar Légimentők Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint orvosi szempontból egyértelműen kötelezővé kellene tenni az oltást, ám ez sajnos nem pusztán orvosszakmai kérdés. Továbbá az intenzív terápiás szakorvos a Mandinernek úgy fogalmazott

bár ő nem tudja pontosan, hol a határ a szólásszabadság és a rémhírterjesztés között, az szerinte semmiképp nem járja, hogy komoly szaktekintélyeknek és döntéshozóknak gyógyítás mellett mindenféle, közösségi oldalakon terjedő álhírekre kell megállás nélkül reagálniuk.

„Ha valaki régen olyan bölcsre itta magát, hogy már mindenhez is érteni kezdett, és olyan témákban is okoskodott, amikről egyértelműen csak félinformációi voltak, akkor a cimborái tapintatosan kihagyták a következő körből. Ma a digitális világban azonban ez nem olyan egyszerű”

– tette hozzá.

Az intenzív terápiás szakorvos szerint emellett a médiának is szerepe van abban, hogy megtorpant az oltási kedv, mert olyan orvosszakmai kérdéseket tesz közkérdéssé, amik nem arra valók. Úgy látja, a sajtóban a járvány elejét is túlreagálták: amikor csupán két beteg volt, arról írtak, nem lesz elég maszk, most meg boldog-boldogtalan arról értekezik a hírek alapján a közösségi oldalakon, hogy melyik a jobb oltóanyag, mi az, hogy vektorvakcina és mRNS.

Nonszensz, néhány évvel ezelőtt ez elképzelhetetlen lett volna. Tudja valaki például, hogy az Algopyrint és az Aspirint hol gyártják?

– teszi fel a költői kérdést, hozzátéve: önmagában is borzasztó a világjárvány, nem hogy még így, megspékelve.

Szerinte orvosi szempontból egyértelműen kötelezővé kellene tenni az oltást, ám ez sajnos nem pusztán orvosszakmai kérdés. Az ügyvezető arra biztatja az oltást még nem kérőket, vegyék fel a vakcinát.

Továbbá az interjú során szóba került az egészségügyi szolgálati jogviszony megváltozása is, ami a légimentőknél nem okozott változást. – Egyetlen kolléga sem ment el a szervezettől emiatt. Ellenkezőleg, hosszú azok várólistája, akik szívesen dolgoznának a légimentőknél, ők is folyamatosan járnak képzésre, hogy ha a helyzet úgy hozza, be lehessen vetni őket – húzta alá Radnai.

Borítókép: MTI/Balázs Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.