„A magyarság már világnemzet”

Nemcsak a Kárpát-medencei, hanem a diaszpórában élő magyarság összefogása is fontos feladat – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott.

Forrás: MTI2021. 10. 03. 15:04
SZILI Katalin
Budapest, 2021. szeptember 14. Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott beszédet mond a Harmincból tíz című könyvének bemutatóján a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. székházában 2021. szeptember 14-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország felelős a határon kívüli magyarságért – jelentette ki Szili Katalin az MTI-nek vasárnap Svédországban. A határon túli magyarok ügyeivel foglalkozó miniszterelnöki megbízott a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) közgyűlésén vett részt, ahol négy állami kitüntetést adott át. Szili Katalin úgy fogalmazott: minden magyar számít, nemcsak a Kárpát-medenceiek, hanem a diaszpórában élő magyarság összefogása is fontos feladat.

 A magyarság már világnemzet, a világ számos pontján megtalálhatók magyar közösségek, akiket a kormány segít abban, hogy meg tudjanak maradni magyarnak – emelte ki a miniszterelnöki megbízott.

Hangsúlyozta: az SMOSZ számos oktatási és kulturális tevékenységgel járul hozzá a magyar identitás megőrzéséhez, például azzal is, hogy a fiatalok hétvégén magyar nyelvet tanulhatnak. Fontosnak nevezte, hogy a magyar közösségben az identitást, a kultúrát, a nyelvet, valamint a hagyományokat őrizzék és továbbadják a következő generációknak.

Szili Katalin arról is beszámolt, hogy az eseményen négy – Áder János köztársasági elnök által idén adományozott – állami kitüntetést is átadott. Sebestyén Gábor, a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség vezetője, valamint Feldötö Emese és Feldötö Sándor, a Stockholmi Magyar Ház vezetői a Magyar Arany Érdemkereszt, míg Bihari Szabolcs, az SMOSZ elnöke a Magyar Érdemkereszt tisztikeresztje elismerésben részesült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.