A V4-ek mellett Ausztria és Szlovénia is egyetért a határvédelmi kérdésekben

Az illegális bevándorlás nem csak Magyarország számára probléma, ez jól látható, meg kell védeni az Európai Unió külső határait – jelentette Pintér Sándor a közép-európai országok belügyminisztereinek találkozóját követően, amelyen a résztvevők közös nyilatkozatot írtak alá arról, hogy az EU-n belül is megtartják álláspontjukat.

MTI-Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 05. 15:17
MIKULEC, Roman; PINTR Sndor
A V4-ek és Ausztria, valamint Szlovénia belügyminiszteri találkozója Budapesten Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belügyminiszteri találkozót tartottak a V4-országok, valamint Ausztria és Szlovénia. Az eseményt követő sajtótájékoztatón Pintér Sándor megköszönte, hogy Ausztria folyamatosan részt vesz a magyar határvédelemben, Csehország 50 rendőrt küld erre a feladatra, Szlovéniával pedig közös járőrözéseket tartanak. Mint mondta, 

ez is azt mutatja, nem csak Magyarország védi az Európai Unió külső határait.

A miniszter beszámolt arról: 

egyetértés volt a megbeszélésen abban, hogy az EU külső határait meg kell védeni, a tanácskozás résztvevői pedig egy közös nyilatkozatot is elfogadtak, hogy álláspontjukat az EU-n belül is megfelelően tudják érvényesíteni. 

Azt mondta, látható, hogy az illegális bevándorlás nem csak Magyarország számára probléma, jelentős a Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás is. Hozzátette: 2014-ben Magyarország irányába 44 ezren jöttek egy év alatt, 2015-ben januártól szeptember 15-ig, a kerítés felállításáig 391 ezren, majd visszaesett ez a szám, de idén ismét növekedni kezdett. Ebben az évben eddig 84 ezren próbáltak meg Magyarország területére bejönni vagy a magyar határt ostromolni. 

A miniszter kiemelte, az afganisztáni helyzet mindenki számára kihívásokat jelent majd.  

Ales Hojs szlovén belügyminiszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, meglepődött azon, mennyi illegális migráns érkezik Magyarországra naponta, és kiemelte, teljesen egyetért az elfogadott nyilatkozat tartalmával, hogy a határokat meg kell védeni. Szólt arról is, hogy nagyon jó volt az együttműködés a szomszédos országokkal a pandémia idején is.

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter arról beszélt, 

a tanácskozáson egyetértés volt abban is, hogy elutasítják az illegális migráció politikai célú felhasználását, 

ahogyan azt Fehéroroszország csinálja. Hozzátette: fontos, hogy támogassák az Afganisztánnal szomszédos országokat és a tranzitországokat, hogy megvédhessék Európát a migrációtól. Fontosnak nevezte a schengeni övezet bővítését Romániával, Bulgáriával és Horvátországgal. 

Jiří Novácek cseh belügyminiszter-helyettes elmondta: mindenki számára fontos, hogy ne ismétlődjön meg a 2015-ös migrációs válság. Felkészültünk a megoldások keresésére és arra, hogy ott nyújtsanak segítséget, ahol szükséges. 

Bartosz Grodecki lengyel belügyi államtitkár is a V4-es közös fellépés szükségességét emelte ki az illegális migráció ellen. Mint mondta, ennek jó eszköze a most elfogadott közös nyilatkozat, amellyel az EU bel- és igazságügyi minisztereinek pénteki tanácskozásán a visegrádi országok egységesen tudnak fellépni. Hozzátette: precedens nélküli, hibrid háború folyik Lengyelország ellen, Fehéroroszország kihasználja az illegális migrációt a nyomásgyakorlás érdekében.

Fotó: MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.