Áldatlan állapotok uralkodnak az Új köztemetőben halottak napja előtt

Évek óta lopják a sírköveket, vázákat, virágokat az Új köztemetőben. A parcellák közötti utak elhanyagoltak, a gaz, a fák és a bokrok ránőnek a sírokra, a gyökerek felnyomják a sírköveket, az utak mentén pedig szemétkupacok gyűlnek – számolt be egy olvasónk a temetőben uralkodó állapotokról.

2021. 10. 29. 6:30
20211028 budapest uj koztemeto halottak napi elokeszuletek sir rongalasok szemet virag arusok virag arak; Havran Zoltán Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hét elején kimentem az Új köztemetőbe, és szembesültem azzal, hogy apósom sírjáról a teljes felújított fedlapot ellopták – mondta lapunknak neve elhallgatását kérő olvasónk. A nő elmondta: a lopást azonnal jelentette a temetőcsősznek, majd feljelentést tett az ügyben a X. kerületi rendőrkapitányságon. A temetőcsősz azt mondta neki, hogy a lopások és rongálások mindennaposak. Hozzátette, hogy vannak kamerák, de nem működnek, ezért nem tudnak érdemi bizonyítékkal, információval szolgálni. A gondnok azt is elárulta, hogy sötétedés után senki nem jár már a parcellák között, így a tolvajok ilyenkor azt emelhetnek el, amit csak akarnak. 

Olvasónk elmondta, hogy volt előjele a sírkőlopásnak: pár héttel ezelőtt a lányával a sírt gondozták, amikor megállt mellettük egy kék színű platós teherautó. Egy középkorú férfi hajolt ki a teherautóból, és ajánlatot tett nekik sírtisztításra. A nő ekkor nagyon megijedt, mert a teherautón minden eszköz rajta volt, amivel egy sírkövet le lehet bontani. 

Régebbi lopásokról is beszámolt lapunknak. – Korábban az apósom sírjáról lopták el a vázát és a virágokat. Akkor nem tettem feljelentést, de egy fedőlap  mégis jelentős vagyoni károsodás, ezért a rendőrséghez fordultam – tette hozzá. Augusztusban pedig, amikor a temetőben járt, észlelte, hogy a nagyszülei sírjáról mozdították el a sírkövet. Akkor a Budapesti Temetkezési Intézetnek írt levelet, amely válaszában csupán sajnálatát fejezte ki a történtek kapcsán. Ekkor olvasónk feljelentést tett a X. kerületi rendőrkapitányságon, ám az eljárást hamarosan megszüntették, „mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható” – idézett a határozatból.  

– Szomorú, hogy az illetékes szervek csupán sajnálatukat fejezik ki a történtek kapcsán, vagy mossák a kezüket, miközben naponta lopnak a temetőből vázákat, fedlapokat. Az is elkeserítő, hogy a temetőben a parcellák közötti utak elhanyagoltak, a gaz, a fák és bokrok ránőnek a sírokra, a gyökerek felnyomják a sírköveket, az utak mentén pedig szemétkupacok gyűlnek – sorolta a tényeket a kárvallott. Hozzátette, pár évvel ezelőtt, amikor apósa, illetve édesanyja sírjának fedlapját felújították, a sírkőmester azt javasolta neki, hogy gravíroztasson a fedőlapba egy monogramot, hiszen úgy csökken az esélye annak, hogy ellopják. 

Édesanyja sírjába belevésték a monogramot, de az apósának sírkövébe csak most szerettek volna, ám addigra eltűnt az emlékkő. Olvasónk meggyőződése, hogy a sírkőlopás szervezetten történik. Mint mondta, amikor a sírkőfaragó lép be a temető területére, azt csak külön engedéllyel tudja megtenni, míg mások szabadon közlekedhetnek ki-be.

Megkerestük a Budapesti Temetkezési Intézet sajtóirodáját, de telefonon nem tudtuk elérni őket, levelünkre pedig lapzártáig nem válaszoltak. Két éve egy hasonló esetről számolt be a Blikknek egy olvasó. – Három évvel ezelőtt halt meg a testvérem, két és fél éve állíttattunk sírkövet neki. Amikor április végén mentünk hozzá, a kőnek hűlt helyét találtuk – fejtegette 2019-ben. – Először azt hittem, eltévedtünk. Csak később döbbentem rá a szomorú valóságra: ellopták a gyönyörű gránit sírkövet – részletezte. A Blikknek elmondta azt is, hogy nem mer újat készíttetni, nehogy megint ellopják. – Több helyen van biztonsági kamera. Egy ilyen sírkövet nem lehet csendben és gyorsan darabjaira szedni, lehettek szemtanúk. Hacsak az elkövetők nem tűntek sírköveseknek – mondta.

Borítókép: Úgy tűnik, nemcsak egy-egy nyughelynek, hanem még a temetőnek sincs gazdája. Fotó: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.