időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo
Fokozott szolgálatot látnak el a rendőrökkel együtt halottak napján és mindenszentek ünnepén

Polgárőrök is óvják a megemlékezők biztonságát a temetőkben

Szemán László János
2021.10.29. 10:39 2021.10.29. 14:33
Polgárőrök is óvják a megemlékezők biztonságát a temetőkben

Az ország összes polgárőre szolgálatban lesz mindenszentek ünnepén és halottak napján. A civil szervezet a rendőrséggel együttműködve segíti a temetők és környékük rendjének fenntartását.

Az ország valamennyi temetőjében és környékén szolgálatban lesznek a hosszú hétvégén a polgárőrök. Mindenszentekhez és halottak napjához közeledve a polgárőrök idén is fokozott és folyamatos bűnmegelőző járőrszolgálatot látnak el a temetőkben, sírkertekben és azon templomok környékén, ahol urnatemető van – tudtuk meg Bakonyi Ágnestől, az Országos Polgárőrszövetség sajtófőnökétől.

A  sajtófőnök elmondta: 

a polgárőrség, együttműködésben a rendőrséggel és az önkormányzatokkal, a települési sajátosságok figyelembevételével, fokozott és folyamatos járőrszolgálatot lát el a mindenszentek és halottak napja körüli időszakban a temetők közelében lévő közterületeken, parkolókban és segíti a biztonságos közlekedést.

Emellett a polgárőrök az ünnepre jellemző bűncselekmények (rongálások, virágok, mécsesek, koszorúk lopása, a látogatók őrizetlenül hagyott értéktárgyainak eltulajdonítása stb.) megelőzése érdekében nemcsak figyelmeztetik a szeretteikre emlékezőket az értéktárgyaik védelmére, de figyelemmel vannak a lopásokra, rongálásokra, a kialakuló kisebb tűzesetekre és az esetleges rosszullétekre is. A polgárőrök helyi lakosként – igény esetén – segítik a temetőbe érkezők tájékozódását és a megemlékezés nyugalmát.  

A hosszú hétvégén a rendőrség is fokozottan ellenőrzi a temetők és környékük rendjét. A megyei rendőr-főkapitányságok sorra adják ki az erről és a bűnmegelőzésről szóló közleményeket. 

Ezúttal a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait idézzük. 

Fotó: Tolna Megyei RFK

„Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel. Vannak, akik a közeli temetőbe gyalogolnak ki, a legtöbben viszont autóba ülnek és az ország távolabbi részeibe is elutaznak, hogy leróják kegyeletüket. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe!” – írja Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési illetékese, aki hozzáteszi: a gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. 

Az előttünk álló időszakban főként a temetők környezetében megnő a gyalogosok száma. Kérjük a járművezetőket, hogy fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket!

A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére.

Amíg önök emlékeznek, a bűnelkövetők eltulajdoníthatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat; a lezáratlan kerékpárokat; a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyaikat; a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonaikból pedig az értékeiket.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozottan figyeljenek értékeikre, fogadják meg a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

  • Otthonát elhagyva körültekintően zárja be az ablakokat, ajtókat!
  • A temetők környékén ebben az időszakban megnövekedett gyalogos- és gépjárműforgalomra, a tömegközlekedési eszközökön pedig zsúfoltságra lehet számítani. Fokozottan figyeljen értékeire, azokat tartsa táskája, kabátja belső zsebében! A táskáját mindig tartsa testközelben, szem előtt! Ékszereit ne viselje feltűnően!
  • Idős rokonait, szomszédjait kísérje el a temetőbe, így jobban tudnak vigyázni egymás biztonságára, értékeire és egymásra is!
  • Ha kerékpárral vagy gépjárművel érkezik, lehetőség szerint a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegyen igénybe! Járművét gondosan zárja be, és győződjön meg arról, hogy nem hagyott az utastérben látható helyen értéket!
  • A temetőben a táskáját és egyéb értékeit egyetlen pillanatra se hagyja őrizetlenül!

A zavartalan megemlékezés érdekében kérjük, fogadják meg tanácsainkat!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik vagy közlekedési baleset éri, hívja a 112-es hívószámot!

Borítókép: Országos Polgárőrszövetség 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.