Átláthatatlan pártok ne kaphassanak közpénzt!

Összesen 173 párt átvilágítását végezte el az Állami Számvevőszék (ÁSZ), melyből mindössze tizenhárom párt volt ellenőrizhető, közülük pedig három tett eleget a pénzügyi kimutatás közzétételi kötelezettségének. A szervezet átvilágítása tisztulást indíthat el, céljuk, hogy kizárólag olyan pártok juthassanak közpénzhez, amelyek el tudnak számolni a kapott költségvetési támogatással és adományokkal, illetve a demokratikus választásokon hitelesen tudnak megjelenni.

2021. 10. 10. 12:50
null
Az Állami Számvevőszék épületének bejárata Budapesten Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összesen 173 párt átvilágítása során a Számvevőszék azt vizsgálta, hogy az érintett pártok eleget tettek-e a párttörvényben előírt pénzügyi kimutatáskészítési és közzétételi kötelezettségüknek, tehát fennállnak-e az átláthatóság legalapvetőbb, lényeges feltételei, amelyek hatással vannak a gazdálkodásuk elszámoltathatóságára. Az ellenőrzés a 2017–2019 közötti időszakot vizsgálta meg. Ebből kiderült, hogy mindössze három párt volt rendben, tizenhárom párt javított az ÁSZ figyelemfelhívása alapján, 157 pártnál intézkedést kezdeményeztek.

– Az Állami Számvevőszék átfogó átvilágítása az ellenőrzési kockázatunkat visszaigazolta, ugyanis

173 pártból 170-nél szükségesek további lépések ahhoz, hogy a demokratikus választásokon hitelesen tudjanak megjelenni.

A 173 rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártból tizenhárom pártnál voltak biztosítottak az ellenőrizhetőség alapvető feltételei, közülük pedig mindössze három párt teljesítette a pénzügyi kimutatás készítési és közzétételi kötelezettségét. Ezt azt jelenti, hogy csupán ennél a három pártnál alacsony a kockázata annak, hogy költségvetési támogatáshoz jutásuk esetén a kapott közpénzzel és a kapott adományokkal nem lesznek képesek elszámolni a törvényi előírások szerint – magyarázta Holman Magdolna alelnök.

Százhetven pártnak az ÁSZ lehetőséget biztosított a javításra és 13 intézkedést tett az ellenőrizhetőség és a törvényes gazdálkodás alapvető feltételeinek megteremtése érdekében. Százötvenhét párt ugyanakkor az ÁSZ figyelemfelhívása ellenére sem élt a javítás lehetőségével, ezért magas a kockázata, hogy költségvetési támogatáshoz jutásuk esetén a kapott közpénzzel nem lesznek képesek elszámolni. Kilencvenegy párt a bejegyzett székhelyén még az elérhetőséget sem biztosította.

A közpénzügyi helyzet javítása érdekében az Állami Számvevőszék vagyonmegóvási intézkedés keretében kezdeményezte, hogy ezek a pártok addig ne juthassanak a központi költségvetésből támogatáshoz a választási kampányukhoz és a működésükhöz, amíg nem igazolják azt, hogy fennállnak náluk a törvényes gazdálkodás feltételei – jelentette be az ÁSZ alelnöke.

Az ellenőrzések részletes megállapításait Nagy Imre felügyeleti vezető ismertette. Elmondta a 173 rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártból tizenhárom pártnál voltak biztosítottak az ellenőrizhetőség alapvető feltételei. Közülük három párt, az Alternatíva Párt, az AQUILA Párt és a Magyar Liberális Párt teljesítette a pénzügyi kimutatás készítési és közzétételi kötelezettségét. További tíz pártnál a gazdálkodás átláthatósága erősíthető – tette hozzá. Csatlakozva az alelnök által elmondottakhoz rámutatott: az Állami Számvevőszék a figyelemfelhívással lehetőséget biztosított arra, hogy a pártok lépéseket tegyenek a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A tíz pártból négy párt, a Magyar Munkáspárt, a Magyar Nemzeti Mozgalom, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja, és a Fiatalok Rendszerformáló Összetartó Civil Csoportja élt az Állami Számvevőszék által biztosított lehetőséggel és intézkedéseket tett a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében. Hat párt nem élt az Állami Számvevőszék által biztosított lehetőséggel. Ezeknél a pártoknál magas a kockázata annak, hogy költségvetési támogatáshoz jutásuk esetén a kapott közpénzzel nem lesznek képesek elszámolni a törvényi előírások szerint.

Nagy Imre elmondta: a 173-ból 160 pártnál nem voltak biztosítottak az ellenőrizhetőség alapvető feltételei. Közülük kilenc párt, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, a Le az Adók 75%-ával Párt, a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal, a Magyar Szociális Párt, a Mi Hazánk Mozgalom, a Nemzeti Szolidaritás, az Online Marketing Hálózat, a Platón Párt és a Zöldek, a Normális Emberek Pártja az Állami Számvevőszék 2021-ben tett felhívására már igazolta a törvényes gazdálkodás alapvető feltételeinek meglétét. 

– A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján azok az egyesületek nyújthatnak szervezeti kereteket a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, a politikai életben való állampolgári részvételhez, amelyek kinyilvánítják, hogy a párttörvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el – szögezte le Holman Magdolna. Hozzátette: az Állami Számvevőszék törvényben előírt feladata, hogy visszajelzést adjon az Országgyűlés és az állampolgárok, illetve a pártok tagsága részére arról, hogy az egyes pártok gazdálkodásában ténylegesen érvényesül-e az a vállalás, amit a pártok a bejegyzésükkel egyidejűleg a törvények betartására tettek.

Fotó: MTI/Deme Dániel

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.