Félmilliárdos többletforrást kap az aktív Magyarország program

A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs mai, utolsó ülésén döntöttek a félmilliárd forintnyi többletforrásról. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta az ülés utáni sajtótájékoztatón, hogy az összegből osztálykirándulásokat és más szabadidős tevékenységeket fognak támogatni. Az operatív törzset vezető Novák Katalin beszámolt arról, hogy újabb szakembereket vesznek fel az örökbefogadásban dolgozók közé, valamint mérleget vont a grémium működésével kapcsolatosan is.

Forrás: MTI2021. 10. 05. 12:12
NOVÁK Katalin
Koronavírus - Sajtótájékoztató a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs üléséről Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma reggel tartották meg a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs utolsó ülését. A Novák Katalin miniszter által vezetett grémium először a nyár végéig tervezte működését, a sok javaslat miatt ez egy hónappal kitolódott. A mai legfontosabb bejelentés az aktív Magyarország program félmilliárdos többlettámogatása volt, amelyről a záró törzsülésen döntöttek. 

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az ülést követő tájékoztatón azt mondta, hogy a forrásból olyan programokat támogatnak, amelyek ahhoz járulnak hozzá, hogy a gyerekek közösségben, a természetben legyenek, és közben mozogjanak is. A tervek szerint 

év végéig legalább ötvenezer gyermeknek biztosítanak ingyenes, egynapos, aktív osztálykirándulást, amelyen a tanároknak és a gyerekeknek is mozogniuk kell

– emelte ki, hozzáfűzve: emellett tavasszal többnapos osztálykirándulást is szeretnének szervezni iskoláknak. 

Ismertette: vándortáborban idén 15 ezer gyermek vett részt, jövőre viszont 20-22 ezer gyermeket szeretnének táboroztatni. A tervezett programok között említette, hogy az utcai futófesztiválok mintájára vízitúra-fesztiválokat szeretnének indítani, és nyolc helyen Balaton-átevezést szervezni az országban. A forrásból továbbá családi hétvégéket, kalandtúrákat és a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatot is támogatják – tette hozzá. 

Révész Máriusz beszámolt arról is: a műjégpálya-programra péntekig jelentkeznek azok a települések, amelyeken az elmúlt években nem üzemelt jégpálya, és vállalják, hogy december 20-ig megépítenek egy 15-ször 30 méterest, és azt február végéig üzemeltetik. – A programmal 10-20 műjégpálya épülhet meg – tette hozzá. 

A kormánybiztos kérdésre válaszolva elmondta: a programokat főként szabad levegőn, a természethez közel szervezik, ezért bízik benne, hogy nem kell majd azokat elhalasztani a koronavírus-járvány miatt. 

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az operatív törzs üléséről beszámolva ismertette: 

Ötvenhat fővel növelik az örökbefogadásban dolgozók számát, 

így az örökbefogadási tanácsadók száma 39-cel, az örökbefogadási feladatokat ellátó pszichológusok száma pedig 17-tel nő. – Erre azért van szükség, mert aránytalan a dolgozókra nehezedő munkateher – tette hozzá, hangsúlyozva: a cél, hogy az örökbefogadásra váró gyermekek minél hamarabb örökbefogadó szülőkre találjanak. 

Beszámolt arról is, hogy 

a 14 év alattiak esetén január elsejéig türelmi időt vezetnek be az okmányolvasó rendszerrel kapcsolatban, így nekik addig nem kell bemutatniuk személyi igazolványukat a szálláshelyeken. 

A miniszter közölte azt is, hogy a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs befejezi a munkáját, mert a közösségi élet újraindult, már csak a működtetését kell biztosítani, ami a kormány feladata. 

Az operatív törzs június 15-én kezdte meg munkáját, összesen 13 alkalommal ülésezett, amelyeken több mint nyolcvan javaslatot tárgyaltak, és több mint harminc döntést jelentettek be, több mint 100 milliárd forint értékű támogatásról, beruházásról – mondta. 

Novák Katalin kérdésre azt felelte: a következő időszakban a többi között az örökbefogadás rendszerének áttekintésével, családokat támogató döntésekkel és nemzetközi feladatokkal foglalkozik majd. 

A Fidesz tisztújító tanácskozását érintő kérdésre úgy reagált: nem indul újra alelnökjelöltként a kongresszuson, hiszen a pártban íratlan szabály, hogy miniszter nem lehet egyszerre alelnök is. 

Az örökbefogadással kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta: elsősorban házaspárt keresnek szülőként a gyermekeknek, de ha nem találnak, az egyedülállóknak is nyitott a lehetőség, és szeretnék nekik is könnyebbé tenni az örökbefogadást. 

A járvány negyedik hullámával összefüggő kérdésekre válaszolva felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is az oltással lehet a leghatékonyabban védekezni a járvány ellen, ezért folyamatosak az erről szóló kampányok, és felkeresték a még be nem oltott időseket. Az egészségügyben az átoltottság 98 százalékos, vagyis a dolgozók túlnyomó többsége be van oltva. Azoknak, akiknek kötelezővé tették az oltást, a harmadik oltás nem kötelező – tudatta. Hozzátette: 

ő a harmadik oltást is beadatta magának. 

A helyreállítási alappal kapcsolatban azt mondta: bízik benne, hogy hamarosan megszületik a megállapodás. A kormányon nem fog múlni, bármilyen kérdése is van az Európai Bizottságnak, válaszolnak rá – jelentette ki Novák Katalin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.